Здравната вноска през следващата година да остане шест на сто предлага депутатът от НДСВ Антония Първанова, съобщи тя пред БЛИЦ. Въпреки, че управлявашщите решиха през 2009 г. тя да се вдниге на 8 процента, в момента се обсъждат различини варианти за промени в бюджета за следващата година заради очаквания по-нисък ръст на икономическия растеж и предложението на Първанова е на дневен ред.
Според жълтата депутатка вноската не бива да се вдига, защото при свиването на приходната част в макрорамката и увеличаването на безработицата държавата ще трябва да плаща много повече средста за социални разходи, а всички бюджети по министерствата ще бъдат намалени.
Държавата плаща вноските на безработните и ако тя стане 8 на сто, това ще струва много повече средства, които ще трябва да се отпуснат по това перо, а в същото време се очаква да има намаление на постъпващите приходи, мотивира се Първанова. Според нея недостигащите пари от реалните разходи на здравната каса и постъпилите приходи от вноски могат да се поемат от държавата.
Всяка година от бюджета се отделя субсидия за здравеопазването. На практика при вноска 6 на сто  държавата ще трябав да даде 550 млн. лв. и през 2009 г. като субсисия, а такова е положението и през тази, уточни Първанова.
От ДПС също насотяват да бъдат заделени повече пари за здравеопазаване. Другото им основно искане е да се заделят още 375 млн. лв. за зърнопроизводителите.
Депутати от трите партии в управаляваща коалиция бяха единодушни, че ще има свиване на приходите и разходите и спешно трябва да се прекрои бюджетът за следващата година. Причина е икономическата криза. Сега се налага буквално за няколко седмици да се пренапише макрорамката, която по принцип започва да се готви още през юли всяка година, коментираха от мнозинството.
Ще има заседание на съвета на тройната коалиция. На него ще се обсъди по-нисък от заложения 4,7 процента ръст на БВП, което ще доведе до по-малки приходи и до свиване на разходите, потвърди депутатът от Коалиция за България Петър Кънев. Милен Велчев от НДСВ добави, че се очаква той да бъде на 2 декември. Никой не се ангажира да прогнозира колко по-малък ще бъде ръстът на икономическия растеж.
Камелия Цветанова,БЛИЦ