Зависимостта на руската икономика от приходите от нефт и газ постепенно намалява, но е невъзможно напълно да се отървем от нея с едно щракване на пръстите. Това заяви руският президент Владимир Путин.

"Бихме искали да се измъкнем [от петролната зависимост] и постепенно го правим, между другото", каза той в интервю за проекта "20 въпроса към Владимир Путин".

"Но отнема време, не можете да го направите с едно щракване на пръстите си", добави президентът.

Държавният глава отбеляза, че се притеснява от застоя на реалните доходи на руснаците, което обясни с рязкото - почти двойно, спадане на цените на енергийните източници.

Путин призна, че гражданите на страната не могат да „чакат с години“ решение на въпроса за растежа на реалните доходи.

"Аз отлично разбирам това, като цяло разбирам, че това е един от основните социални проблеми. Трябва да направим нещо, правителството трябва да направи нещо, има много начини", подчерта руският лидер.

Според него "наред с обръщане внимание на инфлацията е необходимо да се повишат реалните доходи на гражданите - това е напълно очевидно".

"В контекста на нашата икономическа структура това не е толкова просто, но правителството определено е задължено да положи допълнителни усилия. Сега обсъждаме това", заяви държавният глава.

Той отбеляза, че за решаването на този проблем са инициирани национални проекти, "с цел промяна на структурата на икономиката и тласък на развитието на собствена основа".

Отговаряйки на въпроса на журналиста Андрей Ваденко за личната отговорност на длъжностните лица за намаляване на доходите на населението и увеличаване на бедността, президентът припомни, че тук може да става дума и за фактори, които не зависят от властите на страната.

"Имате обективни обстоятелства, както разбирате", обясни той.

"Какво може да се каже за личната отговорност, ако цените на петрола паднат на световния пазар?", допълни руският президент.

Освен това Путин обърна внимание на значително намаляване на инфлацията в сравнение с 90-те години.

"През 1999 г., когато станах премиер, тя [инфлацията] беше 35-36%, според мен през 1992 г. беше 2600 процента", припомни президентът, като посочи, че сега това число „се върти около 3%“.

Той подчерта, че това е от голямо значение за гражданите, защото "хората наистина усещат, когато инфлацията се повишава и цените се покачват".

"В действителност хората усещат това с портфейла си", каза президентът.