Руският президент Владимир Путин обяви рестартиране на петролната индустрия в страната, което е подтикнато от западните санкции.

Горивно-енергийните компании ще трябва да променят бизнес моделите си, за да запазят, от една страна, собствената си стабилност, а от друга, да навлязат на нови чужди пазари вместо на европейски, обясняват експертите на URA.RU речта на Путин на среща за ситуацията в петролния сектор на 17 май. Подобен подход ще позволи и на предприятията в други сектори на икономиката да останат на повърхността.

Русия беше изправена пред натиск върху горивно-енергийния сектор още преди налагането на мащабни санкции от Запада, каза Путин. Това се прояви в спекулации „за абсолютно естествената загриженост на много хора на планетата от проблемите на изменението на климата“.

Западните политици започнаха да "надценяват възможностите на алтернативната енергия и да подценяват значението на традиционната енергия", подчерта президентът. Още тогава руските компании имаха трудности при получаването на земя за разработване на находища, закупуване на технологично оборудване и т.н.

Ситуацията ескалира след началото на специална операция в Донбас, когато започнаха да се въвеждат нови санкции срещу вътрешния горивно-енергиен комплекс.

Декларациите на европейците за възможното отхвърляне на руските енергийни носители вече доведоха до повишаване на цената на петрола и нефтопродуктите в ЕС и това „удря транспорта и индустрията на Европа, пада върху раменете на потребителите“, каза президентът на Руската федерация.

„Заедно с руските енергийни ресурси, възможността за увеличаване на икономическата активност също ще напусне Европа към други региони на света", заяви лидерът.

Антируските санкции имаха неочакван ефект: приходите на руския нефтен и газов сектор нараснаха, каза президентът. Но тази ситуация трябва да се използва за разработване на нови решения.

„Промените на петролния пазар имат тектоничен характер и правенето на бизнес както преди, според стария модел, вече изглежда малко вероятно. При новите условия е важно не само да се добива петрол, но и да се изгради цялата вертикална верига до крайния потребител”, каза президентът.

Властите ще създадат условия за това: ще помогнат за подобряване на логистичните възможности и ще осигурят система за плащания в национални валути, ще стимулират проекти за дълбока преработка на суровини.

"Разбирайки какви стъпки ще бъдат предприети в близко бъдеще на Запад, трябва да направим изводи предварително и да действаме проактивно, да обърнем зле обмислените хаотични стъпки на някои от нашите партньори в полза на страната ни“, подчерта Путин.

Руските петролни компании всъщност получиха повече приходи през май, отколкото през април, доставките на петрол за Китай и Индия се увеличиха, потвърждават експерти.

Преориентацията на руския горивно-енергиен комплекс към източния пазар, започнала още в началото на 2010 г., имаше положителен ефект: ако тогава европейското направление заемаше около 70% от общия износ на петрол, през 2021 г. то вече е около 47%, обясни Александър Фролов, заместник генерален директор на Националния енергиен институт. И този завой на Изток ще се засилва.

Изправени пред санкционния натиск руските петролни компании ще могат да поддържат стабилност чрез същия бизнес модел, за който говори президентът, казва Рустам Танкаев, водещ експерт на Съюза на производителите на нефт и газ на Русия.

„Това е метод за правене на нефтен и газов бизнес, чиято идея е, че всички участници в процеса, от геоложките проучвания до окончателната продажба на продукти, са свързани помежду си чрез капитал: те разменят пакети от акции. Така всички участници в международния консорциум са заинтересовани от успешна дейност и тези вериги се оказват по-рентабилни от директните договори", обясни той.

Президентът показа, че Русия трябва да развива своята нефтена и газова индустрия, услуги, проучване, транспортни коридори и флота, който ще доставя енергийни ресурси на потребителите, обясни политологът Марат Баширов.

„Но трябва да променим и модела на финансовите изчисления. Ако държавата е в състояние да плаща ресурси, никой няма да им ги даде безплатно или на кредит", заяви той.

"Ако някъде хората са на ръба на смъртта и не могат веднага да платят доставките, тогава ще се включат хуманитарни механизми и ще можем да отидем към кредитни истории. Но в други финансови модели [по-специално сетълмент в национални валути]“, каза Баширов.

Поддържането на стабилност чрез нови бизнес модели, развитието на петролния сектор е важно за икономиката на страната като цяло, смятат експерти. Взети заедно, според експерта Александър Фролов, този процес има мултипликативен ефект.

„Енергетиката е най-големият клиент. Тя генерира приходи за корабни, тръбни, металургични и други компании“, обобщи Фролов.