Бирата "Болярка” пийват вече редовно в Лас Вегас, съседна Румъния, както и в Гърция и Кипър, информираха от пивоварната.
Компанията е износител №1 у нас, като само за последната година зад граница са изтъргувани 43 346 хектолитра. В момента дружеството подготвя вече втора пратка за световната столица на хазарта Лас Вегас. &quot;Болярка ВТ&rdquo; е повишила и пазарния си дял на 10%.<br /> До броени дни бирата ще има нова визия на бутилката и етикета, информира шефът на фирмата Антон Ненов, цитиран от местен вестник. Според него заради голямото търсене е увеличен маркетинговият и производствен отдел. Ненов категорично опроверга и ширещите се слухове, че &quot;Болярка&rdquo; щяла да се продава.<br /> По инициатива на Съюза на пивоварите в България в петък предприятието отвори врати и показа оборудването и цеховете си. Това става&nbsp;в рамките на националната кампания за популяризиране на родното пиво.<br /> Местната бирена фабрика се гордее със своята уникална система за автоматично миене на целия завод. Автоматизираното хигиенизиране е доста по-ефективно от ръчния труд, който масово се използва в останалите пивоварни.<br /> Една от най-интересните инсталации на &quot;Болярка ВТ&rdquo; е за размножаване на маята.<br /> Една епруветка закваска е достатъчна за получаването на 12 тона биомаса, разказаха специалистите на пивоварната. Суровините, които се използват, са висококачествени и предимно внос от Германия. Маята се размножава веднъж месечно. Отделните компоненти се филтрират, след което се отделят дрождите и белтъчините. След това продуктът постъпва в специални &quot;успокоителни танкове&rdquo; с огромна вместимост.<br /> Великотърновската пивоварна е една от най-старите в страната, припомниха още от Съюза на пивоварите.<br /> Началото на пивоварната индустрия във Велико Търново започва през 1887 г., когато германецът Артур Вилзер открива малка пивоварна фабрика. През 1889 г. там се произвеждат 130 000 оки пиво, от които 40 107 се пласират в окръга и страната. Използва се местен ечемик, а хмелът се доставя предимно от Австро-Унгария. Бирата бързо става модна напитка и големите печалби, които носи, скоро привличат и други капитали. През 1890 г. чехът Алоиз Дейрингер основава във Велико Търново втора пивоварна фабрика. <br /> Създаването на бирената фабрика в старата столица е свързано с името на хаджи Славчо Паскалев, типичен представител на първите търновски фабриканти. През 1891 година синовете на хаджи Славчо &ndash; Михаил, Никола и Константин Хаджиславчеви, получават в наследство от баща си средства за построяване на бирена фабрика. Заедно с Иван Халачев те закупуват подходящо място, върху което започва строителството на фабриката. В резултат на първите строителни работи в двора на фабриката се издигат три основни постройки. Най-голямата и с най-важно предназначение е за варенето на бира и приготвянето на малц, втората сграда е за охлаждане на бирата, а третата, най-малката, е ледницата за съхранение на лед, складови помещения. През 1892 година започва работа пивоварна фабрика &quot;Братя Хаджиславчеви и Сие&rdquo;. Година по-късно търновски търговци в съдружие с Иван Халачев закупуват място и започват строежа на трета пивоварна в града. През 1891 г. започва изграждането на основната сграда за производство на малц и варене на пиво и помощните сгради за охлаждане, производство на лед и други. Построената изцяло с български капитали и много модерна за времето си фабрика за бира в Търново започва да работи през 1892 г. В първите години в новата пивоварна опит предават германски и чешки майстори пивовари, а работниците са от града. <br /> Правоприемник на първата пивоварна е 4Великотърновско пиво&ldquo; АД, преименувано през 2000 г. под името 4Болярка ВТ&ldquo; АД. Пивоварната е разположена на площ от 32 декара. <br /> Предприятието е раздържавено чрез масова приватизация през 1997 г. &quot;Мел Инвест Холдинг&ldquo; АД става мажоритарен собственик с притежаваните приблизително 90% от общия капитал. Останалата част от капитала е разпределен между дребни акционери. /БЛИЦ<br /> <br /> <br />