Бизнес и работодателски организации продължават да търсят решение за това колко дълго трябва да бъде майчинството. Всичко това отваря и темите за загубата на трудови навици, но и недостига на детски заведения и гъвкаво работно време за майките, които искат да се върнат към работния процес.
 
Според Жасмина Саръиванова от Българската стопанска камара този въпрос има много аспекти - демографски, законодателен и чисто човешки.
 
„Позицията на БСК не е свързана с отнемането на правата на майките. Ние целим да се използва годишният отпуск по предназначение - а именно за психическа и физическа почивка от работата. Не става въпрос за продължителността на майчинството. Става дума, че докато тече майчинството, да не се натрупва платен годишен отпуск“, отбеляза Саръиванова в Bulgaria on Air.
 
По думите ѝ ролята на държавата е да осигурява детски градини и ясли за децата.
 
Чавдар Христов от КНСБ обаче е сигурен, че никой експерт не е питал майките и техните организации за това какво мислят те по този въпрос.
 
"Сегашното законодателство дава възможност на майката 2-рата година да прекъсне своето майчинство и да тръгне на работа. Майките губят квалификация - но това е тяхно решение. Законодателството дава гъвкавост", твърди Христов.
 
Той е на мнение, че нищо не пречи на бизнеса да вземе проблема в свои ръце и да започне да прави масово детски градини и ясли, за да улесни до голяма степен своите служители.