На пустеещи терени в София може да бъдат изградени нови жилищни комплекси, каза Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП). В редица квартали има голям потенциал за строителство.

Световна тенденция е върху терени на неработещи предприятия и халета в градовете да бъдат изграждани жилищни сгради, заяви Георги Шопов. Според него това трябва да бъде направено и в София.

Най-лесно в столицата за ново строителство може да бъдат разработени районите с изградена инфраструктура. Терени на бивши предприятия може да бъдат облагородени от общината и там да бъдат изградени нови жилищни комплекси.

Такива възможности дават и някои стари жп гари, които може да станат много привлекателни терени. Така би се променил обликът на редица квартали в столицата.

По принцип София би могла да се разрасне на север към южните склонове на Стара планина. Но за целта първо трябва да бъде изградена инфраструктура - пътища и канализация, а след това строителите може да изградят нови жилища.

От началото на миналата година до края на април 2023 г. строителството на жилища е поскъпнало с над 30 на сто, каза Георги Шопов.

Причина за това не е войната в Украйна, а напечатаните 4,3 трилиона долара от Федералния резерв на САЩ по време на пандемията, както и още 5 трилиона евро, напечатани от Европейската централна банка, което доведе до покачване на инфлацията, обясниха от НАСП.

Арматурата и дървеният материал са поскъпнали два пъти, а тухлите с 50 на сто. Това води до поскъпване и на готовите жилища.

Себестойността на строителството излиза 820 евро на кв. метър, без цената на земята, каза Георги Шопов. Цените на терените в София са различни и стигат до 50 на сто от цената на готовите жилища, но най-често увеличават цената на кв. метър жилищна площ с 600-700 евро.

Според строителните предприемачи през следващата година няма да има корекция в цените.

Лихвите не са проблем за купувачите на имоти, каза Георги Шопов. Ако човек е взел заем за 100 хил. лв. и е в средата на периода на изплащането му, ако банката увеличи лихвата с 1%, това ще повиши вноската му само с 35 лв.

Лихвите в България са изключително ниски - човек може да договори с банка фиксирана лихва за 3-5 години в размер между 2,5% и 3,5%. За сравнение лихвите по ипотеките в Австрия са 8 на сто, а в Унгария са 13-14%.

Хартията може да бъде премахната от строителните разрешителни

По-евтини апартаменти с намалена бюрокрация

Мерки, които да позволят по-бързо строителство, предлагат от НАСП.

Няколко мерки, с които може да бъдат намалени цените на жилищата, представиха от Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП). Трябва да бъде намалена административната тежест, каза Георги Шопов, председател на НАСП.

Целият процес по даване на строителни разрешителни може да стане дигитален, а не на хартия, а процедурите може да бъдат по-бързи.

Освен това по-бързо може да бъдат включени в регулация терени край големите градове, където бизнесът да построи нови жилища. Така правят в Истанбул, затова там може да бъдат купени жилища за 700-800 долара на кв.м., обясниха от НАСП.

В момента търсенето на жилища е по-голямо от предлагането, а цените може да бъдат регулирани, само ако предлагането стане по-голямо, допълниха от асоциацията.

Самото строителство на жилищна сграда отнема 2-3 години. Но като се добавят административните процедури продължителността на строителството става 5-7 години. Това води до покачване на цените на готовите апартаменти. 

Строителството на нова кооперация отнема 5-7 години

Домовете ни по-качествени от тези в Германия

Дългосрочно цените ще нарастват

В София за цена от 2000 евро на кв.м има апартаменти с качество в пъти по-добро отколкото в Германия.

В Европа трудно може да бъдат намерени жилища на цена под 5000 евро/кв.м

В Германия само строителството излиза 3000 евро на кв.м, без цената на земята, казаха от Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП).

Същевременно в София за цена от 2000 евро на кв.м има апартаменти с качество в пъти по-добро отколкото в Германия, допълниха от асоциацията.

Тенденцията е цените на жилищата в България да се доближат до тези в останалите страни от ЕС, но това ще бъде свързано с ръста на заплатите, обясниха от НАСП.

София е изключително зелен град, заявиха от НАСП. Погледнато отгоре в столицата има изключително много зелени площи. В София има 2500 жители на кв. километър. За сравнение в Букурещ са 7000 жители, а в Париж – 20 700 жители на кв. километър.

При покупката на нов апартамент за хората е важна и средата около сградата. Те искат да има добри пътища, тротоари, място за паркирана, наблизо да има и детска градите. А за целта е много важно градското планиране.

От НАСП препоръчаха местните власти да насочат вниманието си към инфраструктурата, а отговорността за конкретните жилищни проекти да е на проектантите.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук