На пръв поглед може да изглежда, че най-голямото потребление на ток трябва да бъде осигурено от тези устройства, които работят по-дълго от другите по отношение на продължителността: различни видове LED лампи, тъй като в повечето домове те са включени за поне пет часа на ден в топлия сезон и около осем - в студа.

Разбира се, в този контекст ние изхождаме от факта, че хората отдавна са изоставили изключително разточителните крушки с нажежаема жичка и използват LED източници за всякакви цели.

Съвременната осветителна техника, базирана на полупроводници, е изключително икономична и следователно, дори ако работи денонощно, осветителното оборудване няма да се конкурира с тези устройства, които ще бъдат изброени по-долу.

1. Климатици и отоплителни уреди

Климатичното оборудване е група, която оглавява класацията на най-енергоемките уреди в дома. Климатиците и нагревателите ефективно осигуряват комфортна вътрешна атмосфера, но в същото време консумират голямо количество електроенергия.

За да намалите тази стойност, можете да използвате програмируеми термостати: това решение ще направи много лесно поддържането на оптимална температура само в онези зони или помещения, където прекарвате по-голямата част от времето.

Също така се препоръчва да се инсталират енергийно ефективни модели климатици и да се използват нагреватели с модерни термостати - най-добре чисто електрически или керамични панели.

2. Бойлери Бойлерите са друг вид уреди, които консумират значително количество електроенергия.

Те се използват за затопляне на вода, която използваме за душ, миене на съдове и други битови нужди.

За да намалите консумацията на енергия, можете да инсталирате изолиран резервоар за бойлер, за да намалите топлинните загуби и да наблюдавате температурата на водата.

Също така си струва да обърнете внимание на използването на нискотемпературни режими на пране и използването само на необходимото количество гореща вода.

3. Хладилници и фризери

Хладилниците и фризерите работят 24 часа в денонощието, значително повече от осветлението, което ги прави едни от най-големите консуматори на енергия в дома.

Тук спасява само едно обстоятелство: тяхната специфична почасова консумация не е много голяма, което означава, че големи числа се натрупват само заради броя на работните часове.

За да намалите консумацията на енергия, трябва да избирате хладилници с висока енергийна ефективност, да ги размразявате редовно и да ги поставяте на хладни места, далеч от източници на топлина.

Също така е необходимо правилно да организирате храната вътре в хладилника, за да осигурите ефективна циркулация на въздуха и да я поддържате студена, без да е необходимо постоянно да охлаждате съдържанието.

4. Перални и сушилни машини Такова оборудване е неразделна част от нашето ежедневие и най-често хората изобщо не се замислят за реалния разход на енергия по време на работата му. Всъщност съвременните хора перат доста често, като го правят редовно и в режими, които далеч не са оптимални.

За да спестите енергия, се препоръчва да перете дрехите на ниска температура, да зареждате напълно машината и да използвате енергоспестяващи режими, ако има такива.

Можете също така да сведете до минимум използването на сушилни, като ги използвате само за специфични задачи. Много по-оптимално е да зададете не много висока степен на центрофугиране в пералнята от самото начало и след това просто да окачите прането на сушилни, така че да изсъхнат естествено.

5. Фурни и печки

Електрическите фурни и печки, използвани за готвене, също консумират доста.

Когато избирате печка, трябва да обърнете внимание на модели, които използват енергийно ефективни технологии, както и да използват капаци на тенджери и тигани, за да задържат топлината при готвене и да намалят времето на процеса.

Ако имате голямо семейство и поради това трябва да готвите много често, не пестете закупуването на кухненски уреди с най-висок клас на енергийна ефективност.

Тази инвестиция ще ви се изплати много бързо. Освен това не забравяйте, че използването на микровълнова фурна изразходва много по-малко енергия и трябва да се използва за затопляне на храна. И накрая, много хора успешно готвят прости ястия в същата микровълнова фурна и този подход наистина е много рационален по отношение на крайните енергийни разходи.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук