Американските акции поскъпват в началото на търговията на Уолстрийт, като индексът на сините чипове DJIA дори успя да удари нов рекорден исторически връх и е на път да приключи на позитивна територия за пета поредна сесия, предават световните информационни агенции.

Подкрепа за днешния подем на фондовите борси в САЩ оказват отслабващите инвеститорски притеснения около "бюджетния сблъсък" между Италия и европейските власти в Брюксел, както и нова серия много силни американски икономически данни - за заетостта в частния сектор и за бизнес активността в сферата на услугите през септември.

Индексът DJIA нараства с около 150 пункта (с 0,55%), достигайки нов исторически връх от 26 951 пункта и е вече на по-малко под 50 пункта под следващата ключова психологическа бариера от 27 000 пункта.

Широкият индекс S&P500 се повишава с 0,42% и към 2936 пункта и е недалеч от неговия рекорден връх от 2940,91 пункта, докато технологичният индекс Nasdaq Composite нараства с 0,48% към 8037 пункта, но все още е с близо 100 пункта под неговия исторически връх от 8133 пункта.

Информацията от рано сутринта, че властите в Рим ще намалят целевото ниво на бюджетния дефицит за 2020-а и 2019-а година отслаби инвеститорските притеснения около високите нива на италианския дълг, допринасяйки за подем както на европейските, така и на американските банкови акции.

Акциите на водещите американски банки Citigroup, JPMorgan Chase и Bank of America нарастват с между 0,5% и 0,9%.

Скок с 1,75% има при акциите на General Motors, след като японската компания Honda Motor обяви, че ще инвестира 2 млрд. долара и ще закупи пакет от акции в размер на 5,7% от корпоративната единица на GM - Cruise за съвместно разработване на безпилотни автомобили по цял свят.