Съединените американски щати и Канада почти в последната минута постигнаха нова сделка по спасяване на Северноамериканско споразумение за свободна търговия (НАФТА), съобщават британският вестник The Daily Express.
 
"Триумф за Тръмп? Малко преди полунощ на 30 септември срещу 1 октомври, когато изтича времето за окончателно решение, Канада се съгласи на нова търговска рамка със САЩ. Според договореното в последните минути на разговорите тя ще създаде възможности за допълнителен достъп за американските фермери, производители на млечни продукти, до канадските пазари, и ще ограничи възможностите за канадския износ на автомобили за САЩ", отбелязват от редакцията на изданието.

Преговарящи от САЩ и Канада успяха да постигнат сделка за нов пакт за свободна търговия, който ще включва и Мексико, съобщиха правителствата на трите северноамерикански държави в неделя вечер (местно време), предава AFP.
 
Споразумението между САЩ, Мексико и Канада (USMCA) актуализира и заменя почти 25-годишното Северноамериканско споразумение за свободна търговия (НАФТА), което президентът Доналд Тръмп обяви за бедствие и обеща да отмени.
 
Пренаписването на договора „ще доведе до по-свободни пазари, по-справедлива търговия и стабилен икономически растеж в нашия регион", се казва в изявлението на търговския представител на САЩ Робърт Лайтшизер и канадския министър на външните работи Кристя Фриланд.