Движенията на азиатските фондови пазари бяха ограничени днес, като инвеститорите внимават за евентуални индикации за промяна в паричната политика на Федералния резерв на САЩ предвид факта, че високите цени на акциите зависят до голяма степен от безкрайното предлагане на супер евтини пари.

Предстоящите данни за продажбите на дребно и промишленото производство в Китай бяха още една причина за предпазливост, като очакванията са за леко забавяне в ръста на годишна база.

Движенията на цените бяха ограничени, с изключение на петролните пазари, където те достигнаха най-високите си нива от април 2019 г. вследствие на мощната комбинация от нараснало търсене след пандемията и ограничено производство.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI остана почти без промяна, докато индексът на китайските сини чипове се понижи с 0.3%.

Японският Nikkei отстъпва с 0.2%, а южнокорейският Kospi нарасна с 0.6% - до рекордно високо ниво.

Фючърсите на S&P 500 и Nasdaq остават почти без промяна, докато тези на EUROSTOXX 50 нарастват с 0.1%, а на FTSE с 0.3%.

"Ние смятаме, че председателят на Фед ще обяви, че е обсъждано ограничаване на изкупуването на облигации, но самото изкупуване е далече предвид факта, че все още няма значителен напредък по отношение на заетостта, която е със 7.3 милиона под нивата от преди пандемията," заяви пред Ройтерс икономическият директор на NAB Тапас Стрикланд.

От ключово значение ще са прогнозите на членовете на Фед относно лихвените проценти и дали повече от тях вече клонят към увеличение през 2023 г. Преди това само 7 от 18 души предвиждаха такъв ход.


Може да има и известно повишение на прогнозите за инфлацията за тази и следващата година - предвид факта, че последните два пъти потребителските цени изненадващо се покачваха.

Най-новото проучване на BofA сред фонд мениджъри показва, че повечето са оптимисти. Около 72% от участниците казват, че инфлацията е временна, докато само 23% гледат на нея като на постоянна.

Пазарът на облигации определено изглеждаше необезпокоен, като доходността по 10-годишните щатски държавни облигации се задържа на ниво от 1.50%, малко над достигнатото наскоро четиримесечно дъно от 1.428%.

Поддържането на настоящата политика на Фед като цяло ограничава долара, въпреки че доларовият индекс успя да се повиши до едномесечен връх вчера. Индексът за последно беше на ниво от 90.519.

Американската валута поскъпна леко до 110.09 спрямо йената, но не достигна съпротивата при 110.33. Еврото запазва позиции при 1.2122 спрямо долара, след като намери подкрепа при 1.2090.

На суровинните пазари златото се търгува при 1 854 долара за тройунция, недалеч от едномесечното дъно от 1 843 долара.

Цените на петрола продължиха ръста си, достигайки най-високото ниво от повече от две години в условията на по-голямо търсене и все още ниско предлагане.

Брентът поскъпна с 48 цента до 74.47 долара за барел и се прицели във върха от 75.63 долара от 2019 г., докато щатският лек суров петрол (WTI) добави 48 цента до 72.60 долара за барел.