Репортаж: Защо агнешкото в Гюргево е два пъти по-евтино отколкото в Русе
Вероятно всяка българско семейство се замисля как ще посрещне Великденските празници и какво ще сложи на трапезата. Зададохме си въпроса колко ще ни струва агнешкото и салатата и дали цените са същите както в Румъния. Става въпрос за малкия град Гюргево, който е само на 2 километра от Русе. БНТ тръгна по следите на агнешкото и стана ясно, че доста българи ходят тези дни на шопинг и то не за друго, а именно за да набавят по-евтини и качествени продукти за празничната трапеза.
С помощта на Държавната комисия по стоковите борси и тържища проследихме движението на цените не само в рамките на последните десет дни, но и назад във времето до 2013 година на основните продукти, които българина задължително пазарува.
Между първи и десети април тази година цената на едро на цяло агне е малко над 13 лева. Това е най-високата цена достигната след 2013 година насам за този продукт. През 2013 агнешкото е струвало 13.77 лв. Същата тенденция забелязваме и при агнешкия бут - цената е по-висока с няколко стотинки в сравнение с миналата година, но по-ниска от цената през 2013, когато за бут сме плащали 14 лева и 62 стотинки. Единствено при плешката има увеличение на цената в сравнение със същия период на 2013 - 13.71, сега тя е 13.79. За сравнение миналата година плешката се е продавала в същия период за 13.39, година преди това за 12,90. 12.48 е била цената през 2014.
У нас ако решим да си купим агнешко месо директно от фермата дни преди празниците, килограм живо тегло е най-малко 6 лева. Така едно агне от 25 килограма можем да купим за около 150 лева. В магазина обаче цената е друга – килограмът достига до 17 лева. Простата сметка е, че от обора до щанда цената скача 3 пъти.
Отиваме в румънския град Гюргево и питаме за агнешко. Така необходимото месо за традиционната великденска трапеза ще се появи на пазара едва няколко дни преди празника, за да е прясно, категорични са търговците. Все пак намираме агнешко. Цената е 20 леи за килограм. Според фиксинга това прави 9 лева.
"И миналата година цената беше такава. И тази година ще е същата. Това месо е от животни, които отглеждам лично аз в моя ферма", казва търговецът Ангел.
Фермите са ситуирани в близките села. Овчарят Йон от дете се занимава с този поминък. "Много хора идват при мен да искат да си купят. Но чак не ми стигат животните", споделя той. Пазарим се да си купим агне направо от него. Но пазарлъкът ни удря на камък и Йон е не сваля цената.
"Живо агне предлагам за 54 лева, а ако е заклано и разфасовано струва 90 лева", категоричен е той. Цената не подлежи на коментар, защото доброто агнешко изисква грижи - обилна паша, чиста природа и най-вече добра охрана. Освен това ни издава тайната:
Не е ясно дали за лични цели българите купуват румънски агнета или ги препродават, но определено са чести клиенти. Отиваме и на пазара за зеленчуци.
"Оставам с впечатлението, че при вас е по-скъпо, защото тук в Гюргево идват всеки ден българи, които са търговци на дребни стоки. Те не пропускат да си купят от нас зеленчуци –салати, домати, лук", коментира Джиуреску Джордже – търговец.
А защо е така говорят цените и вида на стоката. Марулите за по 70 стотинки.
"Много са добри цените, но проблемът е, че хората, както при вас, нямат пари. Аз съм от едно съседно село на 10 километра от тук и всичко, което виждате, е от моята градина. Помня как, когато бях още в първи клас, помагах на майка и татко да продават на пазара. От дете се занимава с градинарство и търговия. Това е моя поминък", казва Джиуреску Джордже.
Търговците не пропускат да ни дадат съвет как да си сготвим агнешкото, така че гостите ни да си оближат пръстите: "Слагаш в тавичката месцето и подреждаш много зеленчуци - лук, чесън. Мяташ в пещта и важното е да имаш желание. Традициите са важно нещо – агнешко се яде сега."
И докато до преди година румънците атакуваха българския пазар, днес доста българите предпочитат румънските цени.
Последвайте ни
0 Коментара: