Рекордните температури и продължителните жеги в цялата страна, както и липсата на валежи, доведоха до трайно засушаване и повлияха негативно върху водните запаси в Плевенска област, съобщават от ВиК - Плевен. Не може да се говори за извънредна ситуация, но в последните дни рязко спадна нивото на подпочвените води и дебита на водоизточниците и това наложи някои селища да минат на т. нар. “зонирано водоподаване”, обясняват от водното дружество.
Със съгласието и съдействието на кметовете на населените места са въведени часове, в които гражданите имат вода и друг часови пояс, в който вода се подава за друга част от селището. Режимното водоподаване най-често се прави на 12 часа, но има села, където графикът е по-различен - на 4, на 6 часа и т.н.
В петък, 22 август, селата с недостиг на вода в Плевенска област бяха десет. В началото на миналата седмица техният брой беше 7, но от петък в списъка бяха включени още три - Николаево, Ралево и Ласкар. Това са селища, които се водоснабдяват от основен водопровод Черни Осъм.

Досега на зониран режим на водоподаване бяха Стежерово, Сухаче, Бръшляница, Тотлебен, Згалево, Трънчовица и Бацова махала.
Според прогнозите на синоптиците, и в почивните дни, а и през тази седмица високите температурни стойности в Дунавската равнина ни поставят на изпитание.
Въпреки засушаването и рязкото спадналия дебит на водоизточниците ВиК - Плевен е в готовност да включи в експлоатация допълнителни съоръжения и да не допусне режим на водата в Плевен, допълват от водното дружество, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ в Плевен. /БЛИЦ