Ръководството на "Кремиковци" обявява извънредно положение, защото е спряно подаването на газта. Това стана ясно по време на пресконференция на КНСБ, предаде репортер на БЛИЦ.
Има опасност от взривове при спиране на подаването на газ и това е причината за обявяването на извънредно положение, което се случва в момента, каза Ренета Петрова, заместник-председател на на синдикалната организация на КНСБ в "Кремиковци". БЛИЦ припомня, че в 14-дневен срок Софийски градски съд ще се произнесе по искането за обявяване на "Кремиковци" в несъстоятелност. Искът беше заведен от компанията на Константин Жеваго "Руа инвест енд трейд инк." и още пет дружества, сред които "Пещоремонт".
Комбинатът най-вероятно ще бъде обявен в несъстоятелност, заяви преди дни адвокатът на фирмата на Константин Жеваго "Руа инвест енд трейд инк." Николай Стойнов. Причината е, че дружеството дължи 1,6 млрд.лв. на няколко фирми, без в посочената сума да е включен облигационният заем. Ако този облигационен заем, който е станал предсрочно изискуем, бъде включен към дължимото от "Кремиковци", размерът на сумата на задълженията на завода става над 2 милиарда лева, каза адвокатът Николай Стойнов. От "Кремиковци" днес са внесли становище до съда, в което се заявява, че заводът е в състояние на платежоспособност. Според Стойнов обаче експертизата, която е била представена в съда, сочи обратното. Той добави, че дружеството не е в състояние да обслужва задълженията си към своите кредитори. Юрисконсултът на "Кремиковци" Тодор Чорбанов заяви, че е поискал от съда да се произнесе обективно за състоянието на "Кремиковци". Според него приоритет на съда е да реши дали "Кремиковци" е неплатежоспособен и дали да се открие процедура по несъстоятелност. На заседанието не е обсъдено евентуално разпродаване на части на комбината.  Очаквайте подробности. /БЛИЦ