На воден стрес в Европа са подложени 30% от населението и 20% от територията, а недостигът на воден ресурс, който се увеличава предвид климатичните промени и неразумното потребление и разхищение на вода, има потенциал на принудителна миграция от над 1 млрд. души.

Това коментира председателят на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев по време на конференция на тема "Интелигентно потребление на водни ресурси и Синя дипломация".

Той подчерта, че решаването на проблема е за всеобщото благо и за гарантирано право на вода.

"Без храна можем да издържим месец, но без вода само няколко дни", посочи Велев.

По думите му само една от функциите на водните ресурси е за задоволяване потребностите на домакинствата, те обаче имат важно значение за индустрията, за енергетиката и за селското стопанство.

Заместник-министърът на околната среда и водите Ренета Колева отбеляза, че има нарастващ натиск върху водния ресурс и необходимост от проактивни действия заради рисковете за вода предвид изменението на климата.

"Трябва да се осигури адекватно финансиране на водния сектор, но и за гарантиране прилагането на европейското законодателство, включително директивата за питейни води и директивата за пречистване на води", изтъкна Колева.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук