Ски ще може да се карат до Гергьовден тази година. Обикновено сезонът свършва в началото на април, но дебелата снежна покривка ще го удължи с месец, прогнозира Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма. Той уточни, че това зависи от метеорологичните условия, но при толкова сняг обикновено покривката се запазва до средата на май, съобщава "Монитор".
Основно посетителите на зимните курорти ще са българи, като се очаква около 60 хил. нашенци да карат ски и сноуборд само в периода от 4 април до 4 май. Общо над 286 хил. нашенци имат ски екипировка, но само най-запалените ще са по планините в този период, смята още Драганов. Той обясни, че запалените по ските и сноуборда, които изпитват огромно удоволствие от зимните спортове ще пътуват, което означава, че курортите и пистите ще са пълни през уикендите.
 
Освен това се очакват между 4000 и 6000 чужденци да бъдат обслужени в този период. Те ще са главно от близки дестинации, като Гърция, Сърбия и Македония, посочи експертът. По думите му с удължаването на сезона ще нарасне и прогнозата за ръст. Очакванията са увеличението да достигне до 8-9 на сто, достигайки до 1,7 -1,8 млн. посещения. Ръстът е близо двоен в сравнение с първоначалните прогнози от около 4,5% нарастване през зимата.

В края на януари ще има известна пауза от около 2 седмици, в които заетостта ще е малко по-слаба, но това е традиционно, каза Драганов. И обясни, че февруари отново ще е много натоварен. Един от факторите за това са редицата състезания, които предстоят. А и в този период са и студентските ваканции в Европа.

Експертът е категоричен, че няма отказани почивки заради усложнената зимна обстановка. По думите му условията за ски и сноуборд са прекрасни, освен това няма нарушения по наличната инфраструктура по курортите.

Макар да се отчита нарастване на туристите през зимния сезон според специалисти страната губи 1 млрд. лв. годишно от недоразвитата инфраструктура по курортите, основно лифтове и писти. Според Благой Рагин от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация
 
30 общини не могат да използват максимално потенциала си
 
По думите му пропуснатите обороти са около 30 на сто от приходите, които може да се получават в сектора.

В България има 34 зимни курорта, макар най-често да се говори за основните комплекси, като Боровец, Банско, Пампорово и Витоша. Но зимни курорти са Цигов чарк, Добринище, Разлог, както и Габрово и Берковица, Троян в Централен Балкан. Та дори и Русе, където да внесени първите ски преди 100 г., има хълмове за спускане, каза Румен Драганов.

По думите му на страната са необходими 60 лифта, което е екотранспорт. Но за да се развиват курортите, трябва да се реши законово кои са туристическите зони, обясни още специалистът. И уточни, че това са опредени места, които се управляват по специфичен начин, като трябва да се знае ясно границата на територията, в която може да се развива туризмът, както има ясно обозначени пасища и сечища. Туризмът не иска да унищожава природата, затова има специален режим там, където има туристи, как да се управлява, за да няма разрушения, категоричен е експертът.