Румъния и Унгария искат облекчаване на регулациите за дестилиране на домашна ракия в Европейския съюз. По инициатива на румънската страна, която пое европредседателството в началото на тази година, въпросът ще бъде разгледан на среща на финансовите министри на страните членки този петък.
 
Букурещ ще предложи изменение в европейското законодателство, което ще позволи отпадането на акциза за домашната ракия, дестилирана за лична консумация в страните от ЕС. Реформата ще позволи и създаването на домашни дестилерии – ход, който вероятно ще получи подкрепа и от други държави членки като Австрия, съобщава „Ройтерс“.
 
Предвижда се и вдигане на лимита за производство на домашни спиртни напитки в Румъния и Унгария до 100 литра. Варенето на домашна ракия е стара традиция в страните от Източна и Централна Европа, припомня новинарската агенция.
 
ЕС позволява производството на домашна бира и вино на своята територия, но забранява варенето на спиртни напитки вкъщи. Сега, според действащото законодателството на съюза, може да се произвежда ограничено количество етилов алкохол от грозде и плодове за лични нужди в лицензирани дестилерии, но при заплащане на акциз, макар и с намалена ставка за физически лица.
 
Освен финансовите измерения, европейските регулации за производство на домашни спиртни напитки имат и здравни основания. Една от техните цели е да се избегне разпространението на некачествен алкохол, който да може да има пагубни последствия върху потребителите.
 
За да стане предложението на Румъния реалност, то трябва да бъде подкрепено от всички държави членки на ЕС. В момента Унгария и Румъния не са в добри отношения с много от другите европейски страни и се сблъскват с обвинения за ограничаване на гражданските права и свободи.
 
Германия, Италия, Швеция и България ще се противопоставят на инициативата на Букурещ за домашната ракия, позовавайки се на европейски документ. Нашата страна се страхува, че реформата ще доведе до нелегален внос на евтин румънски алкохол в България, посочил български източник.
 
Европейските регулации за варенето на домашна ракия предизвикват многобройни политически полемики у нас. През 2016 г. след протести на производителите на домашна ракия парламентът прие промени в Закона за акцизите, според които вместимостта на малките казани да бъде 1000 литра вместо 500. Отпадна ограничение домашна ракия да се вари само от 1 юли до 31 декември.
 
Срещу промените в Закона за акцизите се обяви и омбудсманът Мая Манолова. Тогава привържениците на поправките в закона изтъкнаха, че промените няма да засегнат малките производители, а целят да се ограничи производството на ментета и нелегален алкохол.