Централната банка на Русия, третата по големина нация за копаене на криптовалути в света, предложи пълна забрана за използването и създаването на всички криптовалути в страната, предаде Bloomberg TV Bulgaria.

Криптовалутите носят отличителните белези на пирамидална схема и подкопават суверенитета на паричната политика, представлявайки заплаха за руската финансова система, каза централната банка в доклад, публикуван в четвъртък.

„Потенциалните рискове за финансова стабилност, свързани с криптовалутите, са много по-високи за развиващите се пазари, включително Русия“, се казва в доклада.

„Това се дължи на традиционно по-високата склонност към спестяване в чуждестранна валута и недостатъчното ниво на финансова грамотност."

Добивът вреди на зелената програма на страната, застрашава енергийните доставки на Русия и засилва негативните ефекти от разпространението на криптовалути, създавайки стимули за заобикаляне на опитите за регулация, според Банката на Русия.

Твърдата линия на централната банка срещу крипто се съчетава с позицията на мощните руски служби за сигурност, които също подкрепят пълна забрана за употребата им на вътрешния пазар, за да се предотврати използването им за финансиране на опозицията в страната, според двама източника на Bloomberg.

Федералната служба за сигурност (ФСБ) лобираше пред губернатора Елвира Набиулина за пълна забрана, тъй като трудните за проследяване плащания в криптовалути все по-често се използват от руснаците за дарения на нежелани организации, включително медии, които са обозначени като „чуждестранни агенти“, казаха източниците.

Според тях финансирането на опозицията и медиите представлява незначителна част от над 7 трилиона рубли (92 милиарда долара) активи, държани в около 17 милиона криптопортфейла в Русия. Все пак службите за сигурност се притесняват, че проблемът е нарастващ, казаха те.

Банката на Русия отдавна е скептична към крипто и намекна за необходимостта от по-нататъшно регулиране. През декември Набиулина каза, че руската инфраструктура не трябва да се използва за търговия с крипто. Говорител на ФСБ не е отговори на искания за коментар.

„Що се отнася до ФСБ, Банката на Русия от дълго време казва, че считаме рисковете от криптовалутите за високи“, каза ръководителят на отдела за финансова стабилност на централната банка Елизавета Данилова в четвъртък на онлайн брифинг. „Това е нашата позиция. Но в същото време сме доволни, ако други органи я споделят."

Русия е дом на процъфтяваща индустрия за добив на криптовалута, която се превърна във все по-важен център, след като Китай обяви свързаните с криптовалута транзакции за незаконна финансова дейност и обеща да изкорени добива на цифрови активи. Русия стана третият по големина крипто миньор в света миналата година, според данните на Университета в Кеймбридж. Най-големите криптомини се намират в северната част на страната и в Сибир, където температурите са ниски и има достъп до евтина енергия.

BitRiver, Minespot и BitCluster са сред най-големите компании в бранша. Русия вече забранява използването на криптовалути за извършване на плащания, но законодателите признаха съществуването на цифрови валути в закон от 2020 г., тъй като популярността им нараства. За разлика от Китай, забраната няма да се прилага за активи, държани в чужбина от руснаци, а тези с офшорни банкови сметки ще могат да търгуват с криптовалути.

Докато дебатът за криптовалутата се засилва в Русия, председателят на долната камара на парламента Вячеслав Володин каза тази седмица, че създаването на регулаторна рамка ще бъде приоритет на пролетната сесия на Държавната дума. Всяка забрана първо трябва да бъде приета в закон, преди да влезе в сила. Натискът за забрана на крипто идва на фона на мащабна репресия срещу антикремълската опозиция и независими медии след ареста на Алексей Навални преди година. Русия също така наложи големи глоби на чуждестранни технологични компании за това, че не са премахнали съдържание, докато президентът Владимир Путин се изправя срещу Запада в криза на европейската сигурност, която може да ескалира в открит конфликт. Мрежата от офиси на Навални, която беше забранена от руските власти като „екстремистка“ миналата година, продължава да приема дарения в биткойн. Портфейл, посочен на уебсайта му, е получил криптовалута на стойност 4 милиона долара през последните пет години, според Blockchair, блокчейн търсачка. Леонид Волков, началникът на кабинета на Навални, не отговори на искане за коментар.

Новинарският сайт "Медуза" приема и дарения в криптовалути. „Медуза“ беше обявена за чуждестранен агент през април, което я принуди да публикува масивен отказ от отговорност във всички публикации и да спазва строги правила за финансово разкриване. Тя е получила две големи крипто-дарения и множество незначителни такива, според издателя на "Медуза" Галина Тимченко. „Не разкриваме нашите цифри, но мога да кажа, че представляват около 3% от общите ни дарения“, каза Тимченко. "С други думи, наистина не е много." Междувременно Банката на Русия планира да издаде своя собствена цифрова рубла, присъединявайки се към световната тенденция за разработване на цифрови валути за модернизиране на финансовите системи, ускоряване на плащанията и противодействие на потенциална заплаха от други криптовалути.