Германският енергиен концерн RWE е стратегическият инвеститор по проекта за втората атомна централа у нас - „Белене”. Това съобщи министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров, предаде репортер на Агенция БЛИЦ.
RWE е получил повече точки от белгийската фирма „Електрабел” по поставените от държавата 10 критерия. Но все още съществува вероятност германският концерн да участва съвместно с конкурента си "Електрабел". Това ще бъде изяснено в близките дни, посочи министър Димитров. RWE може да покани за участие втория кандидат – Електрабел, но при условие на офертата на RWЕ и при запазване на акционерното участие на НЕК от 51 %, обясни министърът.
Инвеститорът получава 49 процента от бъдещата централа, като RWE са заявили участие с 1,275 милиарда евро собствени средства. До края на октомври тази година трябва да се подпише акционерното споразумение с немския концерн. След това през ноември предстои да се регистрира енергийна компания "АЕЦ Белене". През април се очаква официалното стартиране на проекта.
Капиталовите вноски на немската компания ще растат последователно в годините в зависимост от нуждите от финансиране и нуждите от гаранции при предоставяне на кредитите. Капиталът на АЕЦ "Белене" до края на периода 2014 г. би могъл да достигне 2 млрд. евро.
Цялата стойност на проекта е близо 4 млрд. евро, като останалите пари трябва да се платят от Националната електрическа компания, която ще бъде собственик на 51 процента от АЕЦ „Белене".
Десислава Вангелова, БЛИЦ