Има много градски митове и "бързи трикове" за спестяване на пари от сметките ви за енергия. Много от тях са малко глупави, но някои предлагат прости и евтини начини за намаляване на потреблението на енергия (и месечната ви сметка).

По-долу сме събрали някои от най-често задаваните въпроси. Както често се случва в света на науката, не всички са съгласни по всяка точка, така че не винаги има окончателен отговор, но се надяваме нашето изследване да ви помогне да вземете информирано решение.

1. По-евтино ли е да оставя парното цял ден включено или да го пускам само ако ми трябва?

Това е горещо обсъждан въпрос. Според експерти от Energy Saving Trust идеята, че е по-евтино отоплението да остане включено през целия ден, е мит. Те са ясни, че включването на отопление само когато имате нужда от него е в дългосрочен план най-добрият начин да спестите енергия и следователно пари. (Таймерът е най-добрият, тъй като вашият термостат включва и изключва отоплението, за да поддържа дома ви на зададената от вас температура.)

Всичко опира до общото количество енергия, необходимо за отопление на вашия дом. Определено количество енергия постоянно изтича от сградата (зависи от това колко добра е изолацията ви). Energy Saving Trust казва, че ако поддържате отоплението включено цял ден, губите енергия през целия ден, така че е по-добре да отоплявате дома си само когато имате нужда от нея.

2. Устройствата, които са в режим на готовност или зарядните устройства, оставени в контактите, все още ли използват електричество?

Да. Зарядните устройства и уредите ще продължат да използват електричество, когато са оставени в контакти – така че е важно да ги изключвате от щепсела, когато не ги използвате.

Много устройства, като игрови конзоли, лаптопи и телевизори, черпят малко енергия, когато не се използват, но все още са включени и включени в контакта. Това понякога е известно като "вампирска сила“. Можете лесно да избегнете използването на това захранване в режим на готовност, като изключите устройствата на стената.

Energy Saving Trust казва, че можете да спестите не малка сума на година, като изключите уредите си от щепсела, когато не ги използвате.

Законът на ЕС обаче гласи, че телевизорите и другите устройства, произведени след 2013 г., не могат да използват повече от 0,5 вата в режим на готовност. За да покажем мащаба на това, телевизор, оставен в режим на готовност за 20 часа на ден, би струвал около £1 на година. Така че, въпреки че може да не спестите толкова, колкото казва Energy Saving Trust, все пак може да си струва да го направите – всички устройства все още ще използват малко количество енергия и това може да се увеличи.

3. Интелигентните измервателни уреди ще ми спестят ли пари?

Не. Интелигентните измервателни уреди просто заменят вашите съществуващи газомери и електромери (по един за всеки), следят потреблението ви и автоматично изпращат показанията на измервателния уред на вашия доставчик всеки месец.

Те обаче могат да ви помогнат да идентифицирате начини за пестене на енергия чрез своя домашен дисплей. Тази малка джаджа комуникира безжично с вашите интелигентни измервателни уреди, като следи каква енергия използвате и ви показва колко струва в почти реално време.

С повече информация за вашето ежедневно потребление на енергия ще можете да откриете начини за намаляване. 

4. Би ли помогнало боядисването на радиаторите ми в черно?

Що се отнася до боядисването на вашите радиатори в черно, отговорът е не, според Energy Saving Trust. Най-добре е да са стандартно бели, въпреки че разликата не е голяма.

Панелните радиатори могат да пестят енергия, но не много. По-важно е стените ви да са изолирани, за да предотвратите изтичането на топлина от дома ви.

Що се отнася до поставянето на термоотразителни панели, да, Energy Saving Trust е съгласен, че те могат да помогнат за намаляване на потреблението на енергия. Те отразяват топлината от радиатора обратно в стаята, така че тя да не излиза през външните стени. Домовете с неизолирани стени ще имат най-голяма полза от това.

5. Трябва ли да оставя осветлението и уредите включени или да ги включвам и изключвам всеки път?

Energy Saving Trust препоръчва да се изключват светлините, когато излизате от стаята, независимо колко време (и да имате предвид колко светлини имате в даден момент). Освен това избягвайте да оставяте телевизори и други устройства в режим на готовност.

Въпреки че пълното изключване на устройствата спестява енергия, разликата може да е незначителна. Така че не разчитайте на това да разреши всичките ви енергийни проблеми.

6. Трябва ли да оставя отоплението включено, ако заминавате?

Да, особено ако при вас зимата е наистина много студена. За да предотвратите замръзване на тръби, което може да причини  сериозни щети, ви препоръчваме да оставите отоплението включено до известна степен през зимата, дори и да не сте си вкъщи.

Общото правило е да поддържате отоплението си на минимум 12 градуса (но някои казват поне 15 градуса), вместо да го изключвате напълно.

7. Ако отоплението ми е включено, трябва ли да държа вътрешните врати отворени или затворени?

По-добре е да държите вратите на стаите, които не искате да отоплявате, затворени.

Радиаторите, електрическите панелни нагреватели и конвекционните нагреватели работят чрез създаване на конвекционен ток в помещението. Докато горещият въздух се издига, той обикаля около другата страна на стаята, охлажда се и потъва и се връща обратно по пода до нагревателя, за да бъде повторно затоплен.

Затварянето на врати гарантира, че този поток остава в рамките на определеното пространство и спира навлизането на студен въздух.

8. Трябва ли да държа бойлера включен през целия ден или да го включвам и изключвам само когато  ми трябва?

Ако имате система за централно отопление на газ, нафта или LPG (втечнен нефтен газ), експертите казват, че винаги ще бъде по-евтино да настроите системния таймер, така че топлата вода да се включва само когато имате нужда от нея.

Въпреки това, ако използвате електрически потопяем нагревател и имате тарифа Икономична 7 или 10 (където енергията е по-евтина през нощта), по-евтино е да затоплите водата си през нощта. Ще трябва да се уверите, че резервоарът ви е добре изолиран, за да предотвратите охлаждането му през деня.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук