Едва 19.92 % от фирмите в България плащат просрочени задължения, след като получат напомнящо писмо. Останалите 80 на сто не обръщат сериозно внимание на напомнянето, сочат данни на експерти на „ЕОС Матрикс” – България. Компанията е част от „ЕОС Груп” – Германия, водещ доставчик на финансови услуги в Европа.
Според експертите на „ЕОС Матрикс” процентът на събираемост рязко нараства, ако напомнящото писмо е съпроводено от обаждане по телефона.
За разлика от българските компании фирмите в останалите страни от Източна Европа, Швейцария, Германия и Австрия плащат задълженията си навреме, сочи анализ на експерти от „ЕОС Груп” и публикуван от германското специализирано издание „Риск мениджър”.
Изданието цитира Ракел Бедиг, ръководител на отдела за събиране на задължения от чуждестранни компании в „ЕОС Груп”, според която информацията за психологическите характеристики на бизнес партньора, особено ако той е от друга държава, са от изключително важно значение за ефективното събиране на задълженията. Ракел Бедиг цитира представително проучване на разплащателните практики в Полша, Гърция, Румъния и Русия, направено от „ЕОС” през 2007 г. Според изследването 68 на сто от гръцките фирми плащат навреме, но гратисният период за покриване на задълженията за тях е 105 дни (3 месеца и половина). 67% от румънците пък плащат сметките си навреме, което е доста добро постижение, при условие, че срокът им за плащане е средно 36 дни. Българските дружества разполагат с 30 дни за плащане на задълженията си.
Поляците имат около 32 дни за плащане, руснаците – 78 дни (около 2 месеца и половина), а швейцарците чакат само 25 дни. Доста дълъг период за плащане имат французите и италианците – около 60 дни.
Според наблюденията на Ракел Бедиг британците, например, се отнасят много сериозно към задълженията си и получаването на напомнящо обаждане или писмо предизвиква у тях сериозен смут, в резултат на което плащат бързо и без много въпроси. В същото време жителите на Острова не плащат сметките си, докато не им се напомни. Според статистиката закъсненията в изплащането на задълженията води до загуби в британската икономика за 29.5 млн. евро на година.
За разлика от британците, южноевропейците не се впечатляват от сигнал за закъсняло плащане и започват да търсят различни извинения за просрочието, посочва Ракел Бедиг. Според нея закъснения могат да се очакват от испански, италиански и френски фирми. Компании, изнасящи продукцията си в Италия, Великобритания и Франция, чакат средно по 60 дни, за да им бъде платено.
В същото време фирмите в Германия, Холандия, Великобритания и Франция очакват да получат плащане от техните бизнес партньори за около 30 дни.
Проучването на „ЕОС Груп” показва, че румънците реагират предимно на официално писмо, с което се напомня за задължението, докато британците предпочитат напомняне по телефона. /БЛИЦ