Съединените щати и Германия се очаква да обявят в следващите дни споразумение, което да сложи край на спора по отношение на газопровода "Северен поток-2". Това предаде "Ройтерс" като се позова на информирани източници. 

Споразумението идва след дискусии между американски и германски представители и е свързано с американската загриженост, че съоръжението ще увеличи енергийната зависимост на Европа от Русия и ще лиши Украйна от таксите за транзит на газ.

То ще доведе до избягването на американските санкции срещу компанията, която изгражда газопровода и нейния изпълнителен директор Матиас Варниг.

"Ройтерс" посочва, че подробности по сделката не са известни, но според източниците, тя ще включва ангажименти на двете страни за гарантиране на увеличение на инвестициите в украинския енергиен сектор.

От Държавния департамент обявиха, че съветник на държавния секретар Антъни Блинкън ще посети Киев днес и утре, за да подчертае важността на американско-украинските връзки, тъй като Вашингтон иска да си гарантира подкрепата на украинската страна за споразумението с Германия.


Източник: БНР