Румънският онлайн сайт eMAG за първи път за “Черния петък” на 24 ноември 2017 г., не посочва нито стоките, нито размера на намаленията. Причината е в рекордната глоба от КЗК - 4,7 млн. лева. Основанието за санкцията, че потребителите са подведени - първо се вдигат цените на стоки, а после се обявяват намаления.

Над 250 млн. лева е оборотът на румънския онлайн търговец Emag за трите години, откакто компанията оперира в България. Върху тази сума обаче не е бил платен нито лев данък.

В случая с eMAG оператор на сайта е румънската “Данте интернешънъл”, а сделките се оформят като дистанционни продажби, при които се използват услугите на куриерски фирми. По този начин в България не се пащат дължимите данъци и такси. 

Колко ще спечели този път еMAG от “Черния петък”? Подобна информация вероятно няма да постъпи в Националната агенция по приходите. Но е сигурно, че промоциите при "черния петък" предизвикват огромен интерес - при предишните на сайта на eMAG е имало по 1,2 млн. посещения на ден.

Парите, които се харчат от потребителите при пазаруване на ден се изчисляват на близо 70 млн. лева.. Точният размер на оборота през последните години на еMAG обаче най-вероятно ще бъде осветен след като завършат проверките, които НАП прави на внушителен брой онлайн търговци в България Засичат се данни от куриерските фирми за обем, произход, вид на стоката и период на доставка. От НАП потвърждават, че върви мащабен анализ, но не коментират ревизии на отделни компании.