Цената на хляба засега остава стабилна. Има предложения ДДС-то за него да бъде намалено или премахнато.

Цената на хляба винаги се формира по конкурентен принцип, каза пред  Bulgaria ON AIR председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева и допълни:

"Не мога да коментирам каква ще е крайната цена, тази на хляба се формира от няколко компонента. 

Качеството на реколтата ще е ясно, когато зърното е в хамбарите, но 30-35% от цената му е човешкият труд. Хлябът е с най-тежък транспортен разход.

Така или иначе цената може да се коментира след прибирането на реколтата, тоест прогноза може да има около септември".

По думите ѝ в момента се разчита, че новоприетият закон за храните, ако влезе в сила с цялата си тежест, можел да осветли "сивия сектор" при хлебарите и сладкарите.

"Дистрибуцията на хляба е основно в "сивия сектор", който обаче ние не можем да изчислим. С тези данни разполага МВР, ДАНС", посочи тя.

Кукушева подчерта, че по време на извънредното положение в много отношения контролът е бил занижен - въпреки това немалко браншове понесли големи загуби. Малките фирми в бранша, както и производителите на пици, сиропирани изделия, и в момента трудно се възстановяват.