Ако държавата не компенсира "Булгартрансгаз", от 1 януари цената на газа ще скочи драстично. Това бе заявено по време на дебатите в парламента за създаването на временна комисия заради споразумението между  "Булгаргаз" и турската енергийна компания "Боташ", подписано на З януари 2023 г.

Комисията трябва да установи дали с този договор се налага тежка енергийна зависимост от Турция. Жечо Станков от ГЕРБ настоя в работата на Комисията да се включи и компенсация за "Булгартрансгаз". Ако това не стане, ще има тежки икономически последици:

"На 1 януари цената на газа на българските потребители ще скочи изключително много не заради това, че пазарните условия са такива, а заради това, че има скъп газ, който се съхранява в "Чирен" и който по един или друг начин, ако не бъде компенсиран от държавното дружество, ще го платят българските граждани, българският бизнес".

Вносителите на проекта питат също ще плаща ли България всеки месец около 5 милиона долара до края на тази година. Борислав Гуцанов от БСП:

"А от януари, след 20 дни, ще плащаме по половин милион долара на ден. За 13 години България е задължена да плати за тази авантюра, съчинена от служебния кабинет, над 2 милиарда долара и тези пари са дължими накуп, ако решим да прекратим този договор".

Мартин Димитров от ПП-ДБ поясни:

"Ние, колеги, приемаме ли такива практики, защото утре друг служебен кабинет, ще има служебни правителства, освен ако не изменим успешно Конституцията, което аз го пожелавам на вас, на всички нас да го направим, утре те могат и 30-годишен договор във всяка една област да подпишат, без да питат въобще Народното събрание".

"Възраждане" подкрепя комисията, а Цончо Ганев отбеляза:

"Категорично, за да бъде разследвано, да бъде събрана нужната информация за това какво си е позволил този министър, който беше с изключително арогантно и нагло поведение в парламента. Ние сме категорично против промяна в Конституцията в частта, която засяга ограничаване правомощията на президента".

По предложение на партия "Възраждане", утре парламентът ще изслуша министъра на енергетиката Румен Радев заради останалите без ток хора след снеговалежите.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук