Цената на масовия кашкавал „Витоша“ на едро в края на миналата седмица е била с почти левче (с 91 стотинки) по-висока от същото време на миналата година, сочат данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), цитирани от "Монитор".

Преди 12 месеца млечният продукт се е предлагал на борсите в страната средно по 10,82 лв./кг, а сега - по 11,73 лв./кг. Кравето сирене също не остава по-назад в нарастването на цените. Покачването при него спрямо началото на последната десетдневка на октомври 2020-а е с 89 стотинки, от 6,67 лв./кг до 7,56 лв.

Повишаването на цената на двата основни млечни продукта на годишна база е по-голямо дори отколкото на олиото което доскоро се смяташе за рекордьор по поскъпване сред бакалските стоки. Слънчогледовата мазнина спрямо октомври миналата година е с 82 ст. по-висока цена и на средно ниво от 3,35 лв. на едро.

По-чувствително нарастване на годишна база на цените на едро има и при замразените пилета с 64 ст. - от 3,96 лв./кг на 4,60 лв./кг. Пилешките кренвирши на борсите са скочили с 19 ст. за кило - от 3,83 лв. на 4,02 лв./кг, а малотрайните колбаси - с 22 ст. - от 5,30 лв./кг на 5,52 лв./кг.

Само 3 от 24 основни храни са по-евтини на едро спрямо октомври 2020-а. От 15 бакалски стоки в тази група с по-ниска цена са само 2. Бобът е паднал от 9 ст. - от 3,90 лв./кг на 3,81 лв., а оризът - с 4 ст. - от 2,29 лв./кг на 2,20 лв.


При зеленчуците с цели 2 ст. на едро е паднала цената на зрелия кромид лук - от 0,73 на 0,71 лв./кг. За основните плодове обаче банани, ябълки, лимони и грозде е отчетен спад. Най-много са поевтинели лимоните (-9.4%, до 1.93 лв./кг), следвани от бананите (-4.4%, до 1.97 лв./кг), ябълките (-2.6%, до 1.11 лв./кг), портокалите (-1.4%, до 2.17 лв./кг) и гроздето (-0.7%, до 1.38 лв./кг).

За първи път от началото на годината ДКСБТ отчита, че цените на храните на едро на седмична база са се стабилизирали като не са се променили през третата седмица на октомври спрямо предходната, след като преди това в продължение на две поредни седмици хранителните продукти по тържищата поевтиняваха.

Преди това в продължение на 11 поредни седмици храните на едро постоянно се повишаваха. Толкова продължително време на непрекъснато нарастване на цените на хранителните продукти не е отчитано от началото на 2012 година (януари-март), след което е последвало продължително седмично поевтиняване. От началото на месеца до 22 октомври средно цените на храните по стоковите тържища са поевтинели с 1.21 на сто.

При основните месни, млечни и други хранителни продукт, от всичките 20, включени в бюлетина на ДКСБТ, на седмична база поевтинелите са 5, поскъпналите са 14 и един е без промяна в цената, като трендът е в тесни граници, което е характерно за този период на годината за тази група хранителни продукти - от минус 1.7% до плюс 4.5 на сто.

При зеленчуците на седмична база преобладават поевтинелите, като за тази група храни трендът е малко по-широк - от минус 5.3% до плюс 10.7 на сто. На годишна база преобладават поскъпналите.

От Асоциация "Активни потребители" пък очаква спад на цените на продуктите до 4 месеца. Това прогнозира председателят й Богомил Николов в ефира на Нова телевизия. Според него много търговци ще бъдат изкушени да започнат да продават по-малко количество продукт на същата цена. „Всички знаем къде тези практики са чести. Много е важно да гледаме съдържанието на продуктите.

Много пъти в класически рецепти за даден продукт липсва основната съставка. Въпросът е защо ние продължаваме да купуваме тези продукти и не сме критични”, каза още Богомил Николов.