В „Плюс минус” по Нова Тв изпълнителният директор на Газовата и петролна асоциация Андрей Делчев коментира какво ще се случи, след като петролът се срина и цените му на пазара паднаха. Според Делчев тези ниски цени могат да продължат дълго време.

Ето част от това, което каза Делчев:

„Саудитска Арабия и Русия не се разбраха за ограничение на производството на суров петрол и пазарите реагираха с цени надолу.


Тези ниски цени могат да продължат дълго време по ред причини. Намеси се и коронавируса. Той намалява търсенето на суровината. В момента предлагането надвишава продаването. Цените падат надолу и заради забавяне на световната икономика.

Саудитска Арабия обяви, че ще увеличи производството на суров петрол с 30 000 барела дневно, което е много. Русия също ще увеличи производството, а нежеланието на никоя от страните да ограничи добива на суров петрол, доведе до загуби от 150 млн. долара на ден за Русия, която е вторият най-голям производител на суров петрол в света. За Саудитска Арабия загубите са повече.

Третият голям играч САЩ с шистовото си производство на петрол, което се увеличава, ще се намеси и според анализатори скоро САЩ ще вземат първото място по производство на суров петрол.”