"Гледаме пореден епизод на електроенергийния Армагедон. Този ценови сезон наблюдаваме изключително увеличение на ценовите нива. България се превърна в един от най-скъпите пазари в Европа". Това заяви в ефира на Нова тв Константин Делисивков, изпълнителен директор на Българската федерация на големите енергийни консуматори.

"Българската индустрия и бизнес станаха ценови приемащи, тоест няма какво да направим. В учебниците е отбелязано, че точно такива като нас са ключовата част на системата. 

От 120 лицензирани търговци, активните са 6-7. Виждаме картелиране своеобразно. Така се получи, че всички участници на електроенергийния пазар без потребителите нямат интерес от ниски цени.

Ние сме обезспокоени от това, което се случва. Бяха споменавани имена през последните 2 седмици. Не знам какво ще се случи през зимата на борсата. 

Дори съседните страни обсъждат входни такси, за да разкачат тази тенденция. От години настояваме да имаме стандартизация на продуктите. Ние повече от 3 месеца нямаме активност на борсата от страна на предлагането", коментира още Делисивков.


Скандалният бос на НЕК Петър Илиев

"Календарът с търгове е пълен, това създава риска за нас и покачва цената. Това, заради което работодателите поискаха оставката на г-н Петър Илиев беше, че предложи енергията така, че да я купи само един и да е прекалено рискова за много участници на пазара. Една или две седмица по-късно виждаме, че тези сделки са факт. Това може да го провери регулатора. Информацията на платформите на борсата не е достъпна до мен.

Настояваме и КЕВР да са доста по-активни да извършат повече проверки. Ако прегледате тръжните календари, проблемът е, че за определени часове един и същи търговец купува едно количество и го продава на различни цени. Това са значителни съмнения за пазарни манипулации. 

КЕВР е органът, който следи за състоянието на пазара и за съмнителни сделки. Всичко, което се случи на борсата, се прехвърля автоматично към нашите цени. Важно е бизнесът да има конкурента цена на електроенергията", обясни Делисивков манипулациите на скандалния шеф на НЕК Петър Илиев. 

Припомняме, че преди дни Илиев депозира намерение да се оттегли в писмен вид след журналистическо разследване на БЛИЦ за голям скандал при търг за доставка на електроенергия. БЕХ не прие оставката му, за която настояваха от бизнеса с аргумента, че цената на тока е манипулирана и НЕК действа като „организирана престъпна група".

Не е ясно по какъв задкулисен начин Илиев успява да запази поста си, като отдавна трябваше да е отстранен.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!