Проблемът беше основно политически, но като цяло такива неща няма как да се обяснят на прост език. Всички в случая са прави. Факт е и че се появиха много числа, с които е много лесно да се жонглира.


Това коментира в студиото на "Плюс-минус" по Нова телевизия председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Кремен Георгиев във връзка с неяснотите около цената на парното у нас.

,,Трябва да уточним, че за целия период от август до 31 март цената на газта е спаднала с 40 процента през летните месеци. Но спадът на газта с 40 процента не означава, че оттам автоматично и сметките ни ще спаднат с 40 процента.

Напротив, те даже могат да се увеличат, защото това се обуславя и от други фактори. Истината е такава, че за всички топлофикации новите цени ще са по-ниски с между 9 и 15 процента, така че цената на парното ще спадне категорично. В момента няма никакво покачване на цената'', обясни Георгиев.

Той допълни, че онези абонати, които трябва да взимат пари от топлофикациите, ще си ги вземат и по думите му е въпрос на дни това да се случи.

,,Искам да поясня, че топлофикациите не са надвзели пари, изобщо не говорим за надвзимане, защото към онзи момент цените са били такива. Разбира се, ако абонатът има да взима, тези пари са си негови и ще може да си ги вземе'', увери накрая председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества у нас.