„Цената на топлинната енергия, която ще плащаме от юли ще е с 22% по-висока от тази през май и през април. Ще я плащаме понеже е прогнозна до края на юни следващата година. Всякакви шикалкавения са ненужни и излишни“, каза енергийният експерт Еленко Божков в "Тази сутрин". 

Той уточни, че прогнозните цени за цяла година са следствие от наредба на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), приета през май. Наредбата веднага трябва да бъде отменена, а цената да се определя поне на тримесечие, смята експертът.

"Премиерът Бойко Борисов е съвсем прав, колкото и бързо да уволни Иван Иванов (председател на КЕВР) и Теменужка Петкова (министър на енергетиката), която го защитава, все ще е късно", коментира Божков.

„Сега плащаме по прогнозно потребление, а сега ще плащаме и по прогнозна цена. Ние в момента кредитираме топлофикациите чрез това прогнозно плащане, сега още веднъж ще ги кредитиране, като плащаме по прогнозна цена. Така кредитираме Христо Ковачки, защото от 12 топлофикации осем са негова собственост, а на тази в София оперативното ръководство е на Ковачки“, каза още енергийният експерт. В отговор на това изказване в „Тази сутрин“ извънредно по телефона се включи енергийният министър Теменужка Петкова.

„Това е неоснователна и некоректна информация относно цената на топлинната енергия. От страна на изпълнителната власт, на „Булгаргаз“ са предприети всички мерки и действия. Проведохме изключително успешни преговори с „Газпром“ в резултат, на което цената на природния газ за българския пазар е драстично намалена. Няма никакво основание цената на топлинната енергия да се повишава и вчера председателя на регулатора потвърди това и обясни с колко по-ниска ще бъде цената на топлинната енергия през следващия отполителен сезон в сравнение с настоящия“, заяви Петкова.

Енергийният министър напомни, че КЕВР е независим орган и се избира от Народното събрание.
Това беше емоционален изблик, който показва, че тя не е за това място, отговори ѝ Божков.