Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард предупреди в четвъртък страните да не участват в търговски и валутни войни, подчертавайки, че това би попречило на глобалния икономически растеж и би застрашило "невинни свидетели", съобщава Ройтерс.
 

Давайки официалното начало на годишната среща на МВФ и Световната банка на индонезийския курортен остров Бали, Лагард призова страните да "деескалират" търговските конфликти и да установят и уточнят глобалните правила за търговия, вместо да се откажат от тях.
 
Нейното изявление е факт, след като през последните месеци Съединените щати и Китай си наложиха взаимно високи мита за вноса на стоки за стотици милиарди долари, допринасяйки за трусове на финансовите пазари, тъй като инвеститорите се притесняват, че ескалиращият търговски конфликт може да навреди на световната търговия и на инвестициите.
 
В сряда пазарът на акции на Уолстрийт претърпя най-драматичен спад от февруари насам, последван в четвъртък от понижение на азиатските борси към 19-месечни дъна и на европейските борси към 20-месечни дъна с оглед на набиращите скорост притеснения около ескалиращото търговско напрежение между двете най-големи световни икономики и в резултат на растящата доходност на американски държавни облигации.
 
"Искрено се надяваме да не се придвижваме нито към търговска, нито към валутна война. Това би било вредно за всички участници и ще има много невинни свидетели, включително страни, които са част от китайските вериги за доставки", заяви Лагард на пресконференция на остров Бали.
 
Трябва да се има предвид, че през последните седмици висши представители на САЩ изразиха безпокойство относно отслабващия китайски юан. Президентът Доналд Тръмп пък обвини Китай, че умишлено манипулира своята валута, за да получи търговско предимство. В тази връзка беше любопитна срещата в четвъртък на американския министър на финансите Стивън Мнучин с управителя на Народна банка на Китай - И Ганг в кулоарите на годишната среща на МВФ и СБ. "Обсъдихме важни икономически въпроси", посочи обаче само лаконично Мнучин в Туитър след края на срещата.
 
Кристин Лагард се включи в дебатите относно валутните курсове, заявявайки, че слабостта на юана спрямо долара се дължи на общото поскъпване на зелените пари с оглед на политиката на Фед на повишаване на американските лихви. Спрямо кошницата от останалите водещи валути, китайския юан се обезцени далеч по-слабо, мотивира се тя.
 
"Ние подкрепихме движението на Китай към валутна гъвкавост и искаме да насърчим властите в Пекин да продължат по този път напред", посочи шефът на МВФ.
 
Кристин Лагард също така изрази вярата си, че китайските власти предприемат стъпки за запазване на икономическия растежа, стабилността и инвеститорското доверие на фона на търговския конфликт със САЩ, но те са изправени пред "сложна" балансираща политика, целяща задържане  на фискалното положение под контрол.
 
Президентът на Световната банка Джим Йон Ким също предупреди за ескалацията на търговското напрежение в глобален план, заявявайки, че дневният ред на големия международен кредитор зависи от силните търговски потоци и че ако всичките страни осъществят техните търговски заплахи, това съвсем ясно ще навреди на икономическия растеж.