„Диалогът с превозвачите никога не е прекъсвал. В този час се провежда среща в МРРБ. Професор Асенов и неговият екип са в денонощна връзка с тях. АПИ е технически и организационно готова с въвеждането на тол системата.

След вчерашната среща с премиера беше дадена възможност на превозвачите да оборудват своите превозни средства с бордови устройства и GPS тракери.

В проведения тест на терен участваха 5 GPS оператора, които преминаха изпита за техническа съвместимост. Не приемам тезата, че агенцията създава монопол”. Това заяви в ефира на Нова тв АПИ Георги Терзийски. Той допълни, че има регистрирани 14 GPS компании, които могат да предоставят услугата на превозвачи.

Процесът по въвеждане на толкова сложна система, която е елемент от доста сериозна реформа в сектор “Транспорт”, засяга много интереси.

Тази система и нейните функционалности не се отнасят само до прякото получаване на приходи, а са свързани и с информация, която ние сме предоставили на Агенция “Митници”,  НАП и МВР. Това засилва контролът.

Оттук се засилва и противопоставянето срещу тол системата, обясни още Терзийски. 

“Търговските канали продължават да работят независимо от доста яростните атаки”, коментира той.

От Министерството на регионалното развитие и благоустройството вече съобщиха, че камерите на тол системата ще подпомагат работата и на МВР и Агенция "Митници". Това ще стане чрез свързване на системите на двете ведомства с тази на Агенция "Пътна инфраструктура".

Така ще се установяват не само нарушители, използващи републиканската пътна мрежа без платени пътни такси. Актуална информация ще се получава в областта на мониторинга на трафика и изсветляване на сивия сектор в транспортната дейност.

Терзийски заяви, че има готовност АПИ да пусне системата след месец. 

“АПИ е технически готова с пускането на системата за 1 март. Беше дадена възможност на превозвачите да оборудват колите си с бордови устройства и джипиес тракери, да ползват един от вариантите за таксуване по републиканската пътна мрежа”, обясни Терзийски.

От думите му стана ясно, че очакванията на държавата са в хазната да дойдат постъпления от порядъка на 450 млн. лв. от тол системата. 

Шефът на АПИ коментира и думите на Борисов, който заяви „Или се оправяте, или не тръгва тол системата”. „Убеден съм, че системата ще тръгне у нас. Всички страни ще стигнем до взаимно изгодните договорености, които трябва да гарантират успешното й функциониране”, каза Терзийски.

Той обясни, че системата неведнъж е била обект на хакерски атаки. „Дори по време на такива атаки всички пунктове на агенцията работят”, каза още Терзийски.

На въпроса изпълнил ли е заръката на Борисов да обясни на хората лично, че няма винетки.

„Още преди 19 февруари бях в контакт много кметове на общини. Със Столична община имахме дълги разговори, тъй като става въпрос за различен клас пътища.

Северната скоростна тангента ще бъде таксувана от тол система, но не и от винетка”, каза Терзийски.