В момента въвеждаме смесена система. За да имаме приходи да поддържаме тези участъци, трябва да се уточнят финансовите параметри. Това каза пред bTV шефът на АПИ Георги Терзийски, след вчерашните упреци от премиера Бойко Борисов. 

"Както вече изразих и вчера и онзи ден, нито един водач, който е бил на тези участъци няма да бъде глобяван. Имам информация, че тези участъци, които са обекти на преговори, нито един дублиран фиш няма от 17 до настоящия момент. Не се генерират фишове за глоби. Няма глобени без винетка в 151-километровата зона около София", допълни той. 

Терзийски коментира вчерашната реакция на Борисов по време на Министерски съвет. Припомняме, че премиерът се вбеси, че от АПИ не са уточнили пред хората от крайните софийски квартали, че няма да плащат винетки.

"Процесът е сложен и има напрежение, това не може да се отрече. Премиерът е в правото си да даде такава оценка", обясни Терзийски. 

"Вчера проведох лични срещи и разговори с кметове от тези населени места, в чиито участъци е уточнено със Столична община, че няма да подлежат на винетна такса. Дали сме възможност на всички общини да заявят желание за освобождаване от такса. Условието е това, което министър-председателят каза - да поддържат тези участъци", допълни той. 

В bTV е получен нов сигнал на глобен в Бистрица, въпреки уверенията.

"Искаме да има подписан документ, да се излезе с ясна позиция и хората да знаят, че това вече е отменено. Докато няма становище от компетентните органи сме в готовност да блокираме", посочи жител на Бистрица и попита шефа на АПИ защо, без никой да знае, от понеделник са пуснати тихомълком тези камери. 

Министър Аврамова с много важни детайли за винетките

Терзийски изрази несъгласие и припомни, че е имало кампания преди да започне да функционира автоматичното прилагане. 

"Ние водим разговори със Столична община и в уверението си към тях сме били ясни, че тези участъци ще бъдат изваден при определените условия - те ще плащат разходите по поддържане, а ние ще ги поддържаме", каза Терзийски и обясни, че камерите са монтирани, защото участъкът не е бил изваден от проекта за смесено таксуване.

Кметът на Бистрица също се включи в ефир и каза: "Г-н Терзийски ме увери, че няма да има глобени в Бистрица и работим по сделка. Противоречието е между национални и лични интереси, но то ще се изясни когато подпишем споразумение."

"С годишната винетка излиза по 23 стотинки на ден, за да пътувате по републиканските пътища. Служителите на АПИ работят изключително активно в голям дефицит от време, не само по отношение на ТОЛ системата, която е изключително важна реформа", каза Терзийски.  

Попитан как се е почувствал след изявлението на премиера, шефът на АПИ каза:

"Вчера се почувствах като човек, който има пропуски в работата. Работих хората да бъдат информирани. Не им стана приятно на семейството ми, но това са рисковете да участваш в управлението. Освен позитивите от работата, трябва да приемаш и негативите от нея. Не се чувствам като глашатай, а като човек, който полага усилия една сложна система да заработи в дефицит от време и дефицит от човешки потенциал.

Шефът на АПИ обясни, че поддържането на тези участъци ще струва около 40 милиона лева за период от 5 години.