Ръководителят на Bank of England Андрю Бейли не вярва, че последните събития с банките в САЩ и Швейцария могат да доведат до финансова криза, подобна на тази, която светът преживя преди 16 години. Той изрази това мнение, говорейки пред членове на комисията по финанси на Камарата на общините на британския парламент.

"Не мисля, че сега сме в ситуацията, в която бяхме през 2007-2008 г., сега сме в напълно различна ситуация. Но трябва да бъдем много бдителни", каза ръководителят на Bank of England. Той също така увери, че банковият сектор на Обединеното кралство остава "много силен".

Изявленията на Бейли дойдоха в отговор на въпроси за фалита на американската банка Silicon Valley Bank (SVB) и сливането на двете най-големи кредитни институции в страната UBS и Credit Suisse, извършено от швейцарските власти. Бейли нарече случилото се с тези банки „най-бързият преход от здраве към смърт“ след колапса на една от най-старите банки в света – British Barings през 1995 г.

Заместник-ръководителят на регулатора Сам Уудс на свой ред обърна внимание на това как електронните плащания и социалните мрежи допринесоха за светкавичното развитие на събитията.

"Поразителното при инцидента със SVB и в по-малка степен с Credit Suisse беше скоростта, с която се случи. Всички знаем, че прехвърлянето на пари от една сметка в друга отнема толкова малко време, колкото ми отне отговорът на този въпрос, и това е сравнително нова характеристика на пазара“, каза Уудс.

На 10 март Министерството на финансовата защита на американския щат Калифорния обяви фалита на Silicon Valley Bank. Един от водещите технологични кредитори в Силиконовата долина фалира за по-малко от два дни, след като счетоводната фирма KPMG публикува годишния си отчет.

Както отбелязва CNN, това е най-големият фалит на банка в Съединените щати след финансовата криза от 2008 г. SVB беше поставен под управлението на Федералната комисия за гарантиране на депозитите. Няколко дни по-късно нюйоркската Signature Bank фалира.