Данните за Европа сочат, че цените и за тази сряда у нас са сред най-високите. Преди нас се нарежда само Гърция. Но страните от централна и западна Европа са с много по-ниски цени.

Изпълнителният директор на БЕХ Валентин Николов потвърди, че българските фирми плащат най-скъпия ток в ЕС след Гърция.

Причината според него е, че всички търговци на електроенергия в България са предоговорили своите договори – борсова цена, плюс надбавка.  Търговците не носят никаква отговорност, допълни Николов.

Основната причина за високите цени на тока на борсата в момента е това, че се позволява на търговците на ток да сключват безлимитни договори. Но това минава през законови промени или през решения на регулаторните органи, каза в студиото на Би Ти Ви изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Валентин Николов.

По думите му решението е в промяна на тези договори чрез законови промени или чрез Комисията за защита на конкуренцията.

„Прави са работодателите да протестират срещу твърде високите борсови цени на тока, те губят страшно много пари, а създават работни места. В момента 80% от тези търговци, които търсят ток, го търсят без лимит, а миналата година по това време това са били само 10%“, обясни ситуацията Николов.

Освен това в момента България изнася ток колкото е производството на един блок в АЕЦ „Козлодуй“ – 1000 мегавата на час.
Николов подчерта обаче, че неговата оставка е най-малкото – той и без това е на път да напусне, но промените в борда на БЕХ са блокирани заради обжалване на вписването на смяната.