Българският спортен тотализатор (БСТ) е на пазара от 63 години, а фирмите на Васил Божков - от 2014 година. Това бяха едни много трудни 5 години за нас.


Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ изпълнителният директор на БСТ Дамян Дамянов по повод промените в Закона за хазарта, според които лотарийни билети занапред ще се продават само в пунктове на тотализатора.


Изпълнителният директор на БСТ Дамян Дамянов

С навлизането си на пазара Национална лотария започна да работи в над 14 000 обекта. Това взе около 30% от участниците в Българския спортен тотализатор.

Извънредно: Рекордна гаранция от 1,5 млн. лева за съпругата на Божков СНИМКИ

В първите две години след навлизането на лотарията бяхме на прага на катастрофа. Тези невероятни реклами, излъчвани всеки ден, взеха хората от нас.

Според рекламите всички станаха милионери – това не е реално, заяви Дамянов.

Завършваме 2019 година с най-добрия резултат откакто през 2014 година започна лотарията.

Жената на Божков Елена Динева: Имах възможност да напусна страната, но нямах желание!

В края на 2019 година сме превели на Министерството на спорта 30 милиона лева директно и 5 милиона лева като такси.

Убеден съм, че парите ще се увеличат, но това е един процес, който става постепенно. Новият закон има своята регулация – не е такъв, какъвто беше, когато беше Националната лотария, добави той.

В момента ние имаме 550 свои пункта, имаме и 270, които сме отдали като франчайз. Имаме 1000 служители, като 870 от тях са в пунктовете, уточни Дамян Дамянов.

Законът ни дава шест месеца да можем да приведем всичко в изправност.

Това са новите предизвикателства пред нас. До шест месеца хората могат да пускат своите фишове, а след шест месеца външните фирми трябва да бъдат приведени спрямо закона.

Те могат да останат на пазара, но трябва да станат наши служители. Трябва да бъде и обозначено, че на това място се продават лотарийни билети, поясни Дамянов.

Работим с експерти, за да видим какво можем да направим, за да бъдем по-атрактивни и по-гъвкави.

Ще продължим да правим това, което правим и ще го усъвършенстваме, но няма да имаме тези 14 000 точки, в които я имаше лотарията.

Една държавна фирма минава през правила, ред, дисциплина и обществени поръчки, докато при частника това нещо го няма – той решава много бързо какво ще прави и го пуска на пазара, коментира шефът на БСТ.

Мога да уверя, че парите за спорт ще бъдат повече, ще се увеличават всеки месец. Промяната е за добро, увери Дамян Дамянов.