Промените в Закона за хазарта вече са обнародвани в днешния брой на Държавен вестник, показала справка на Novini.bg.

С измененията гласят, че лотарийните игри, с изключение на томбола, бинго, кено и техните разновидности, издадени на организатори, различни от Държавно предприятие „Български спортен тотализатор“, се прекратяват и съответните удостоверения се обезсилват.

Вносител на промените беше лидерът на НФСБ и депутат Валери Симеонов. Оттук нататък продажбата на билетите от частната Национална лотария, която е собствено на Васил Божков, спира. От институциите предупредиха, че не се знае дали закупилите си билети ще могат да си вземат печалбите.


Промените предвиждат още забрана на продажбите на талони и билети с хазартна цел на по-малко разстояние от 300 метра от училищата. Това правило сега се отнася само за казината и игралните зали.

Печалбите от игрите, които не са изплатени до влизането в сила на този закон, се изплащат съгласно утвърдените игрални условия и правила за съответната игра. От деня на влизането в сила на този закон се преустановява разпространението и продажбата на билети, фишове, талони или други удостоверителни знаци за участие в игрите от организатори, различни от Държавно предприятие „Български спортен тотализатор“.