Трудно е да се предвидят бъдещите действия на Европейската комисия по отношение на разпространението на третия енергопакет на ЕС над „Северен поток 2“, но от руска гледна точка този газопровод не попада под този пакет, заяви пред журналисти в Берлин председателят на Съвета на директорите на „Газпром“ Виктор Зубков.

„Какви ще бъдещите действия (на ЕК) е трудно да се предвиди, но засега смятаме, че той не попада под третия енергопакет с всички изтичащи от това последствия“, заяви Зубков в Берлин, където участва на форума „Петербургски диалог“. През това лято ЕК поиска от страните-членки на Съюза мандат за преговори с руската страна относно възможността за създаване на специална юридическа база за работата на бъдещия газопровод „Северен поток 2“.

Тъй като тръбата минава по морското дъно, над нея не се разпространяват всички правила на вътрешния пазар на ЕС, в частност третия енергопакет. Засега този мандат не е даден, защото не всички страни от ЕС поддържат идеята. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви по-рано, че едва ли в близките месеци може да се очаква единство на страните-членки по този въпрос.