Временните 9% данък добавена стойност (ДДС) за природния газ и топлоенергията отпадат от 1 юли и след 30 юни ставката ще се върне на 20%.

Това ще се отрази директно на сумата за плащане, определянето на цените е на финала, коментира как ще се променят цените в предлаганата услуга за топлофикациите Кремен Георгиев, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества, цитиран от Bulgaria On Air.

"На 1 юли КЕВР ще излезе с окончателно решение, но очакванията са да има задържане на цената без ДДС – приблизително толкова, колкото се обсъждаше и на заседанията", коментира гостът.

Той напомни, че временната мярка за 9% ДДС изтича на 30 юни и всяка фактура, която се издава за задължение след тази дата, ще бъде с 20% ДДС. По думите му цените са изчислени на база разходи.

"Не може да имаме същата цена, която е била досега, а тези проценти са стотинки. За потребителите е по-добре да се продължи тази мярка, това ще им позволи да платят по-малко като крайна сума", посочи Георгиев.

"Има две части на сметката – едната е частта за консумираното количество енергия по цената без данъка, отгоре се слага ДДС. Едните пари са за този, който е произвел и доставил енергията, а горницата е за държавата.

 Така че претенциите трябва да са към нея", добави той и припомни, че деветте процента ДДС бяха антикризисна мярка. Кремен Георгиев съобщи, че се прогнозира цената на природния газ да бъде около 88 лева средно претеглена за следващия период, и тя се отнася и до зимния период.

"Но ако цената на природния газ чувствително спадне по някакви причини, КЕВР има законовата възможност веднъж в годината да променя цените на топлинната енергия", подчерта председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества.

Той поясни, че хората, при които изравнителните сметки са отрицателни, имат да вземат пари, които са платили, когато ДДС е бил 9%. Кремен Георгиев не може да си обясни защо цените на природния газ миналата година бяха на такова ниво. "Сегашната ситуация е нормална, а не миналогодишната.

Тогава цените на природния газ бяха космически, беше логично те да се увеличават през зимата. Това е нормалната икономическа логика, но не се случи така, вдигнаха се преди сезона", коментира експертът.

Що се отнася до изравнителни сметки, Кремен Георгиев е категоричен, че проблемите ще приключат през 2027 година, когато по закон няма да могат да бъдат използвани уредите без дистанционен отчет.

Тогава всеки абонат ще е длъжен да има уред с дистанционен отчет и отчитането ще става всеки месец. „В изравнителната сметка има всички необходими данни за човек, който знае как се смята", твърди председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук