Количествата газ, които купуваме са малки, но те ще бъдат увеличени. Това каза изпълнителният директор на "Топлофикация София" Александър Александров по повод купуването на природен газ от борсата.


Александър Александров

"Тази седмица купуваните от нас количества ще бъдат увеличени с 1000 мегавата дневно. След това ще увеличим количествата на седмична база. Целта ни е да минем на месечни търгове, а когато договорът ни с "Булгаргаз" позволява. Целта е количеството да достигне 50%", заяви Александров.


Той уточни, че годишно "Топлофикация София" плаща 370-380 млн. лева за газ.

Ако имаме подобрение от 10%, това са почти 40 млн. лева по-малко. Това ще се отрази на работата на дружеството, както и на цената на крайния продукт.

Преди това да се случи, има още един елемент, който трябва да следим – загубата. За миналата година тя е 96 млн. лева", посочи шефът на "Топлофикация София".

Той поясни, че купеният от дружеството по-евтин газ газ не е руски, а смесен – част пристига от Румъния, друга част е втечнен газ.

Александър Александров уточни, че текущите задължения на "Топлофикация София" към "Булгаргаз" са 167 млн. лева. Тези задължения нито са необичайни, нито са високи в сравнение със задълженията от предишни години. Няма нещо, което да предизвиква съмнение или притеснение у нас, заяви Александров.

По думите му, ако се налага увеличение на цената на парното и топлата вода, то ще е минимално и с оглед на инфлационните процеси. Смятам, че сме постигнали едно социално приемлива цена, каза шефът на "Топлофикация София".