Бивши служители на обявена в несъстоятелност шивашка фирма чакат заплати с месеци. Над 40 шивачки окупираха тази сутрин централния офис на австрийската „Тренд Фешън” в Кричим. Там обаче не ма намериха никого.

Над 250 служители на предприятието в града и Раковски вече една година се борят да получат заработените възнагражденията си.


„Имаме да вземаме по три заплати, по около 1 500 лева. И надеждата вече започва да се стопява. Моят мъж започна работа, но преди това бяхме затънали толкова много, че едвам изплувахме”, обясни Христина, една от протестиращите шивачки.  

Нейна колежка обясни, че няма представители на фирмата, с които може да се срещнат и да разговарят. Информация получават само от сайта на Агенцията по вписванията. А вторият синдик на фирмата още през февруари е подал молба за прекратяване на длъжността му поради финансови причини.

Няколко месеца след като остават на улицата, някои от ощетените вече бивши служителки на фирмата са се регистрирали в Бюрото по труда и получават обезщетение за безработица. Скоро срокът за получаването му изтича и те вече трябва да търсят нова работа, без да са получили заплатите.

Човекът, който е извършвал транспорта на фирмата пък трябва да получи 10 000 лева. „Возих ги без пари. Заведох дело, но сигурно ще пием по една студена вода”, коментира той.

Институциите вече са информирани за проблема. От НОИ обещаха съвсем скоро той да бъде разрешен и шивачките да си получат парите.