В Съединените щати бързото покачване на цената на хляба доведе до факта, че жителите са принудени да изоставят този продукт. Това съобщи Bloomberg.

Така през юни цената на килограм бял хляб в САЩ достигна 1,69 долара, което е с 12% повече от миналата година. Пшеничният хляб от своя страна достигна цена от 2,22 долара за почти 500 грама.

За да компенсират поскъпването на съставките, някои ресторанти са принудени да вдигат цената на хляба до абсурдни нива. Например ресторант Flat & Point в Чикаго таксува десет долара за хляб поради факта, че техният хляб се прави от органични съставки.

„Хлябът може да остане на високо ниво за дълго време, защото оказва особен натиск в допълнение към нарастващите разходи за транспорт и труд, които засягат почти всичко“, прогнозират експерти.

В публикацията на агенцията се отбелязва, че сега жителите на САЩ са принудени да заобикалят хлебните изделия в магазините, тъй като много от обичайните продукти са извън техните възможности. Американците също започнаха да купуват по-малко мляко и яйца от търговците на дребно.