Големи супермаркети, бутикови зарзаватчии и маси на на пазара "Иван Вазов" в столицата отказват да предлагат череши заради високите цени на едро. Това установи проверка на "Телеграф" вчера, направена в района на Южния парк в София. 

Борсата

Цените на едро скачат всеки ден, ако не и час. В неделя череши от Гърция бяха 12 лв. за кг., а в понеделник на борсата ги предложи на 23 лв. килото,м казва собственик на зарзаватчийница до Фотографския техникъм. 

Няма кой да купи, дори и в този квартал, аз трябва да ги продавам поне на 40 лв. за кг., каза той. 

Негов колега обяви гръцките череши за гробищарки. Никаква сочност, само кожа, каза той. Ставали само за помен. 

Испания

На борсата има испански череши, които вървят от 70 лв. за кг. до 100 лв. за кг., казаха собствениците на маси и магазини за плодове и зеленчуци. Засега търговците не проявяват интерес. Цените не са такива каквито са били по-рано. Причината било чаканото по КПП-та. 

Попово

Въпреки че родните ягоди масово излязоха, те не се намират под цена от 8 лв. за кг. Повечето от плодовете са гледани под найлон. Има от Петрич, Кричим, Долна баня.

Най-скъпи са от огромните градини на земеделски производители в Попово. Техните ягоди до клиентите стигат на 10 лв. за кг. Качеството очевидно е по-високо, както и сортът. По-евтините ягоди ги отглеждат за количества, които поглъщат търговци, коментираха на масите на пазара "Иван Вазов". 

Пъпеши

Българските оранжерийни ягоди, пак от Попово, в момента се предлагат по 60 лв. за кг, докато испанските боровинки са малко по-евтини. Пъпешите излизат ценово по на сметка от пролетните плодове. Килограм гръцки пъпеши върви 3 лв. за килограм.