"Юбер" (Uber), онлайн доставчик на таксиметрови услуги, e наел бивши служители на ЦРУ, за да следят конкурентите им и да разучават и шпионират търговските им тайни, съобщава NBC .
Според изданието, съответното признание е направено в съда от бившия ръководител от "Юбер" Ричард Джейкъбс. Той участва в процеса за кражба на технологии, в който фирмата-разработчик на безпилотни автомобили Waymo обвинява Uber. Както отбелязва NBC, Джейкъбс е заявил, че Юбер е наемал бивши служители на ЦРУ, за да им помогнат да проникнат в компютърните мрежи на конкурентите. Според него тези операции са извършвани в чужбина.

Джейкъбс отговарял в Юбер за безопасността, но бил уволнен преди седем месеца. Неговият адвокат впоследствие изпратил 37-странично писмо до съда, заявявайки, че наетият екип от Юбер е бил ангажиран с кражбата на търговски тайни и се опитвал да покрие следите със специални компютри и устройства, които не оставяли "цифрови отпечатъци".

Във вторник Джейкъб потвърди в съдебната информацията, съдържаща се в писмото. След това Waymo поиска от съдията да отложи началото на изслушванията, които трябваше да започнат следващата седмица, така че да има време да събере допълнителни доказателства.

Превод и редакция: БЛИЦ