София е сред градовете в Източна Европа с най-скъпи жилища. Цената на кв. метър за апартамент в центъра на столицата ни е средно 1721 евро, показват данни на сайта за разходите за живот Numbeo, пишат от Труд.

Сайтът сравнява цените на жилищата в центровете на големите градове в Източна Европа. В класацията са включени 49 града. Според данните на сайта най-скъпо е в Прага, където жилище в центъра струва средно 5482 евро за кв. метър.

Сделките с имоти чупят рекорди

В топ три са още Москва (5029 евро на кв. м) и столицата на Полша Варшава (3990 евро на кв. м). Следват Братислава и Гданск. Малко преди нас се нареждат два румънски града Клуж Напока (2193 евро на кв. м) и Букурещ (1858 евро на кв. м). Клуж Напока е познат като градът с най-скъпи жилищни имоти в Румъния.

Само три от градовете, включени в класацията, имат цени на имотите под 1000 евро на кв. м. Това са Харков в Украйна (895 евро на кв. м.), Днпиро - също в Украйна (880 евро на кв. м.), и Арад в Румъния (790 евро на к. м.).

Какво става с цените на имотите по Черноморието

В класацията са включени и други големи градове в България, като Бургас, където цените на апартаментите в центъра струват средно 1034 евро на кв. м, и Пловдив, където цените са 1008 евро на кв. м.

Според данни от доклад на консултантска компания на пазара на имоти, цените на жилищата в световен мащаб се покачват с най-бързи темпове от 2006 г. насам.