Проучване на специализирания сайт Ънсуич (Unswitch) подреди в класация европейските столици за любителите на храна, като оцени кафенетата, кръчмите и заведенията за бързо хранене в съответните градове, пише Монитор бг.

Три столици на Балканите - Атина, Белград и София – са в топ 3 на класацията, направена на база критерии като вкус, цена и разнообразие.

От максимум 100 точки гръцката столица събира 88,47, сръбската - 83,06, а столицата на България - 79,63 точки.


По-надолу в класацията се нарежда албанската столица Тирана със 78,76 точки, на пето място е Валета (Малта) със 78,73 точки, а шеста е португалската столица Лисабон със 78,06 точки.

"Търсите нещо за похапване набързо? Отправете се към българската столица София, която е една от най-добрите за бърза храна, получавайки среден рейтинг 9.02 от 10. Кафенетата също си заслужава да бъдат посетени, тъй като и те са високо оценени", посочва Ънсуич.

Оценката на софийските кафенета е 9.19 от 10, което им отрежда първата позиция в класацията по този показател.

Рейтингът на София за вегетарианска храна е 8.68 от 10, което я поставя на 8 място по този критерии, където първенството държи Белград.

По отношение на цени в топ три влизат Скопие, Белград и Братислава, а София не фигурира в челната десетка на европейските столици.

Оценката за кръчмите в София е 8.55 от 10, което също я поставя извън топ десет, а за междинно похапване (брънч) - 8.81 от 10, което я нарежда на шестата позиция заедно с Белград, сочи още изследването.

Информацията, използвана за измерване на рейтинга, е събрана от Tripadvisor, въз основа на оценки на посетители и дадени звезди, уточнява Ънсуич.