За да се вдигнат двойно пенсиите трябва да се направят редица изчисления, за да се види откъде ще дойдат тези пари. За да се преизчислят пенсиите със среден осигурителен доход до 2016 г. трябва да се осигурят още 1,959 млрд. лева. Това каза служебният социален министър Гълъб Донев в предаването "Лице в лице" по bTV.
Той добави, че винаги, когато говорим за едно увеличение трябва да се вземе и законодателно решение през НС. 

„Пенсионната реформа започна много отдавна, още през 2000 г. с приемането на Кодекса за социално осигуряване. Промените направени по времето на министър Ивайло Калфин имаха за цел да гарантират осигуряването на пенсиите. Имаше препоръки от ЕК за вдигането на пенсионната възраст у нас. Чисто експертно в някои държави в ЕС горната граница за придобиване на пенсия е 65 г. и за мъжете и жените. С оглед на това да се постигне равнопоставеност на доходите. След като се усетят промените от вдигане на възрастта за пенсиониране и отчитане на демографското развитие на страната, едва тогава може да се говори за увеличение. В някои европейски страни се предвижда по-голямо увеличение на възрастта за пенсиониране. За нас обаче е рано. Първо трябва да се видят ефектите от вдигането на възрастта“, подчерта Донев. 

Социалният министър каза, че не са много хората, които са преместени партидите си от допълнителното пенсионно осигуряване в ДОО. „Беше дадена възможност на лицата да избират къде да се осигуряват. Лицата, които са прехвърлили своите партиди са около 10 600 лица. Аз лично не съм прехвърлил. Тук е важно всяко едно лице да има достатъчно информация, за да прецени как да постъпи“. 

„Има какво да се работи в политиката по доходите. Страната ни се нарежда до Албания по нива на доходите. Това което предлагат работодатели и синдикати е разработването на механизъм за определяне на размера на минимална работна заплата. Такава е практиката в европейските страни. Синдикатите искат вдигане нивото на доходите. Първата крачка, която трябва да бъде направена за едно чувствително увеличение на доходите е да се приеме този механизъм. До края на мандата ни ще има такъв“, категоричен бе социалният министър.