Борбата за власт е в основата на случващото се с "Кремиковци". Такава позиция изрази в "Здравей, България" бившият изпълнителен директор на комбината Александър Томов. Според него най-големият пропуск е бил през пролетта на тази година, когато и двама инвеститори - Константин Жеваго и Арселор Митал, давайки ясна индикация за големи вложения в "Кремоковци", не са били привлечени.
За мен борбата за власт – икономическа и политическа, изигра много лоша шега на "Кремиковци", заяви Томов. Има и борба кой да бъде начело на предприятието, кой да избере инвеститор, кой да остане в комбината и кой да бъде изместен.
По мнение на бившия изпълнителен директор държавата е трябвало много по-рано да излезе с ясна концепция за бъдещето на комбината. Според него тя е била длъжна да предприеме сериозен ангажимент за "Кремиковци". В момента се  предприемат епизодични спасителни мерки за сметка на данъкоплатците, а е нужен незабавен план за оздравяване на комбината.
Томов каза, че докато той е заемал ръководна длъжност в комбината, е работил добре с министъра на икономиката Петър Димитров и е имал единна позиция с него, но държавната политика се е променила след пролетта на тази година. След това, според него, е започнало едно клатушкане и клатене в позицията на правителството, което е довело до пропускането на много добри инвеститори.
На въпрос дали има шанс за трети инвеститор за комбината, Томов отговори положително. Но това би станало при много по-неизгодни за държавата условия, подчерта той.
Според бившия изпълнителен директор на предприятието съществуват два модела за бъдещето на "Кремиковци". Първият е през 2009 година да остане само прокатното производство с една нова електропещ, а вторият модел е да се запази цялото производство, включително доменната му част или производство на базов метал.
"Кремиковци" не трябваше да стига до тук, но има много врагове, обобщи Александър Томов. /БЛИЦ.