Протестите на енергетиците и миньорите продължават. Антон Тончев е началник-смяна на Рудник "Трояново-север". Той разказа за мотивацията и каузата вече пет дни да нощуваш на магистрала "Тракия", предава БГ он Ер.

"Каузата са моите деца, ако затворят региона и аз не мога да ги издържам повече, на мен изходът ми е да замина в чужбина, аз нямам друг изход", сподели Антон Тончев.

Той е част от протестиращите на магистрала "Тракия" от първия ден. Всяка вечер спи на асфалта, защото има ясна мотивация – да запази работата си и да осигури нормален живот за семейството си.

"Ние си даваме здравето за заплати, за да живеем в някакъв що-годе по-нормален стандарт. Заплатите са ни около 2000 лв.", заяви Тончев.

Той сподели, че ако затворят рудниците и ТЕЦ-овете, за него алтернатива в родината му няма да има: "Заминавам за чужбина директно със семейството си".

Мъжът работи в Рудник "Трояново-север" вече 18 години.

"Аз нямам друга професия освен миньорската, така че нямам алтернатива, да всеки ще каже карай такси, стани барман или нещо, но не можем всички да станем бармани, шофьори или да правим бани, ние сме строго профилирани в професията си.

Бяхме лъгани толкова много пъти досега, че докато не видим черно на бяло гласувано и подписано ние няма да се махнем оттам, каквото и да ни обещават в момента, ние видяхме поредната измама, дезинформират цяла България със заплатите ни, че щели да ни дават 36 заплати, щели да откриват работни места", каза Антон.

Ако напусне и вземе 36 заплати, Антон признава, че с тях може да погаси само част от кредитите си.

"Ние имаме кредити, ще ги върнем и нямаме повече пари, дотам сме, това предложение е партенка, не е договорено, просто се пусна в медийното пространство, за да покажат, че взимаме много пари", смята Антон.

Той е на мнение, че управляващите имат друг план.

"Мъчат се да ни убедят, че ще изтървем някакви 4 милиарда, което не е вярно, понеже България ще ги вземе тези пари до 2038 година, само че няма да са на един път, ще са постепенно.

В момента целта на управляващите е да ги вземат тези пари, да минат през техните кръгове от фирми, да си ги вземат и да си хванат пътя кой за Канада, кой за Панама, и тези хора след 3 месеца, 6 месеца, няма да ги видим повече, а в България положението ще бъде трагично", заяви Антон Тончев.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук