Твърденията, че ефектът от световната финансова криза ще достигне размерите на случилото се по време на Голямата депресия в САЩ през 1929 година са безотговорни и пресата и икономистите трябва да спрат да плашат хората с тях. Това каза в интервю за „Дарик кафе” професорът по приложна икономика в американския университет „Джон Хопкинс” Стивън Ханке, известен и като бащата на валутния борд в България. Той подкрепи тезата, че именно валутният борд в страната ни ще предпази лева от сриване, за разлика от случилото се в много други държави, където се наблюдават валутни кризи.
Проф. Ханке е известен и с ролята си в осъществяването на валутните реформи в Аржентина, Естония, Черна гора и Еквадор, бил е и икономически съветник към правителствата на редица държави. През 1998 година проф. Ханке беше обявен за един от 25-мата най-влиятелни хора в света. Последната му книга: „Зимбабве: от хиперинфлация към ръст", бе публикувана в Хараре по-рано тази година.

Може ли вече да се правят прогнози докъде може да стигне ефектът от световната финансова криза?
Основният ефект се наблюдава върху развиващите се пазари. При много от тях се наблюдаваха валутни кризи. Техните валути колабираха на фона на американския долар и компаниите изгубиха милиарди. В България левът не се срина заради валутния борд. Така че първата вълна проблеми, произтичащи от кризата, беше кризата на валутния обмен в развиващите се пазари. Един от най-лошите случаи е Унгария. Излиза, че цената на това една държава да има своя собствена независима централна банка и плуващ валутен курс, може да се окаже много висока. Вероятно България ще избегне този проблем, защото вие имате валутен борд. Иначе очаквам огромно забавяне на ръста на световната икономика. Това от своя страна ще има отрицателен ефект върху всички държави и съответно върху България. Особено що се отнася до това, че България осъществява по-голямата част от търговията си с Европа. Третата точка е, че сега, когато финансовата криза вече е факт, компаниите са станали много по-внимателни. И, технически казано, правят деливъридж на своите инвестиции. Вече не заемат толкова много пари, които да инвестират в стоки, колкото преди.

Разполагате ли с конкретни прогнозни данни за очаквано ниво на инфлацията, за ръста на БВП, за бюджетния излишък и за чуждестранните инвестиции за следващата година?
Мисля, че нивото на инфлацията ще е вероятно по-ниско от вече предсказаното. Докато се наблюдава забавяне на световната икономика и докато САЩ и Европа са в рецесия, и докато във финансовия сектор продължава процеса на дилевъридж, и докато продължава стабилното търсене на американски долари. Защото, именно американският долар беше основната валута, която бе използвана, докато имаше процес на деливъридж на системата. Преди време всеки заемаше пари в долари и инвестираше на места като България, Турция. Сега, когато сме свидетели на обратния процес и всеки осъществява деливъридж, и трябва да изплаща кредитите си в долари, доларът става много силен. Процесът на деливъридж е свързан с изплащането от ваша страна на заемите, които сте взели, съответно свивате активите, отнесено към капитала, с който разполагате. Когато имаме процес на деливъридж, финансовите компании се свиват. Основният въпрос тук е, че ако са използвали американския долар за валута източник, за да стане компанията по-голяма, да си купи повече активи и да осъществи повече инвестиции, ако това стане, доларът отслабва. Това е причината, поради която доларът беше слаб между 2001 и 2008 година. Ако наблюдаваме процес на деливъридж, ще има по-малко чуждестранни преки инвестиции в България. При всички случаи смятам, че нивата на инфлацията ще са по-ниски, отколкото очакват повечето хора. Именно заради процесът на деливъридж. Цялата световна икономика се бави. Доларът става все по-силен. Цените на суровините като петрола, са свързани с цената на долара.
Дефицитът по текущата сметка в бюджета за догодина ще бъде по-нисък от предсказаните 22% от БВП. Ръстът на БВП също ще е по-нисък от предсказания. Това е, което ви трябва да знаете. Инфлацията ще е по-ниска, дефицитът по текущата сметка като процент от БВП ще е по-нисък, ръстът на БВП ще е по-нисък от консенсусния. Така смятам.

Съгласен ли сте с мнението на Джоузеф Щиглиц, че финансовата криза ще достигне размери, сходни с размерите на финансовата криза от 1929 година?
Възможно е да съществува минимална възможност този сценарий на Голямата депресия да се развие. Но това е силно невероятно и смятам, че Щиглиц се проявява като много безотговорен човек, както и много други, които подкрепят подобна теза. Тези хора не се изучавали Великата депресия, не знаят нейната история, тя наистина беше катастрофално събитие. През 1929 година нивото на безработицата в САЩ беше едва 3.1 %. До 1933 достигна 24.7 на сто. Ако разгледате реалните приходи на глава от населението, през 1933 година реалните приходи на глава от населението в САЩ бяха едва 55% в сравнение с 1929 година. Голямата депресия и ефектът от нея бяха невероятни. Това няма да се случи. Ако просто разгледате възможностите, ще стигнете до извода, че това твърдение е просто безотговорно. Защото числата, които всички разпространяват, най-лошите сценарии, свързани с настоящата криза, са със съвсем различна посока и размери в сравнение с тези от Голямата депресия. Пресата и икономистите трябва да спрат да плашат хората за Голямата депресия. Това, което се случва в момента, просто не е от същата лига.

Как ще се отрази международната финансова криза на живота на обикновените българи? Някои експерти съветват хората да намалят харченето, подкрепяте ли тази позиция?
Забравете за това какво казват експертите. Харченето ще бъде намалено. Защото при всички случаи приходите на хората няма да се повишават прекалено много, по-скоро е вероятно да намалеят. И друго основно нещо е, че собствените очаквания на хората ще бъдат отрицателни. Хората ще са притеснени, а когато са притеснени, те не харчат много. Това са индивидуални решения. Не е необходимо експерти да казват какво трябва да правят хората. Хората ще се приспособят рационално към това, което смятат, че са очакванията. Мисля, че през следващата година, година и половина, може би две години, хората ще трябва да са много по–внимателни, отколкото са били. Разбира се, за да се стигне до тази криза, значи не са били толкова внимателни. Харчили са неразумно много пари. Допринасяли са за левиджирането, дори с натрупването на големи дългове по кредитните си карти. Сега те ще започнат да изплаща дълговете си, няма да поемат нови. По тази причина нещата в икономиката се забавят. С това е свързан деливъридж компонентът.

С по-малкото харчене ще намалее и количеството пари, което се намира на пазара?
Точно така, защото хората не искат повече да задлъжняват. Те се притесняват. Вместо да си купят нова кола, те не го правят, именно заради притеснението. Това е по отношение на очакванията. И това е по отношение на обикновения живот в България и обикновените неща. Времето на големия бум приключи.

Кога очаквате да бъде достигнато дъното на тази криза?
В момента, ако нищо не се промени драматично по отношение на политиците и политиката, мисля, че до края на 2009 – началото на 2010 година, нещата ще започнат да се променят. Мисля, че рецесията ще продължи по-дълго време, отколкото би продължила, защото ми се струва, че имаше много политически грешки, особено в САЩ. Нещата са малко като при Голямата депресия. Тогава бе избран Франклин Рузвелт, и имахме ново споразумение, което ни спаси от попадането в дори по-голяма депресия, което е погрешно, защото с идването на Рузвелт бяха направени и много политически промени, и всичко това разтревожи хората толкова много, че реално депресията беше удължена и продължи много по-дълго, отколкото щеше да продължи, ако правителството просто не беше направило нищо. Американското правителство вече направи много грешки, и причината, поради която смятам, че рецесията ще продължи до 2009 година, началото на 2010 е, че те направиха всички тези грешки. Ако направят повече грешки, рецесията ще продължи дори по-дълго време.

Кого очаквате да изберат за президент на САЩ?
Освен ако няма някакви драматични промени, изглежда като че ще изберат Обама. В това отношение е създаден и специален пазар. Можете да си купувате акции за Обама и за Маккейн. Знам поне за два такива пазара.
От цифрите, които виждам, стигам до извода, че чужденците подкрепят Обама много повече от самите американци. Чужденците изглежда го харесват повече от самите американци. Вероятността Обама да спечели в момента е 83%. /БЛИЦ