Между 2 и 10 процента са скочили през последната седмица средните едрови цени на българските оранжерийни краставици и домати, както и на ябълките. Това сочи последният оперативен анализ за основните земеделски култури на Министерството на земеделието, съобщава "Марица".  

В рамките на изминалата седмица се наблюдава леко поевтиняване, достигащо до 1,8%, при вносните краставици, картофите и червения пипер. Без промяна остава цената на едро на зелето. 

Като цяло годишните ценови изменения при търговията на едро с плодове и зеленчуци са в посока нагоре. Значително по-високи на годишна база са цените на българските оранжерийни и вносните домати, червения пипер и картофите - от 31% до 47,1%. По-умерено са поскъпнали вносните краставици (с 2%), оранжерийните краставици (с 6,4%) и ябълките (с 12,5%). Изключение прави зелето, чиято цена е със 7,1% под миналогодишната.

Репортерска проверка установи, че на борсата край Първенец цените на едро на вносните домати варират между 1.90 и 3 лв./кг, а краставиците са 3.50-3.80 лв./кг. Българските картофи и зеле са съответно  1-1.10 лв./кг, и 0.80​ 0.90 лв./кг, а вносните ябълки 1.90-2.30 лв. По пазарите и в търговската мрежа надценката е различна. 

По данни на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство САРА през 2022 г. цените на дребно на зеленчуците са нараснали значително, докато изкупните цени са нараснали видимо по-малко. Цените на дребно за домати на годишна база през 2022 г. са нагоре с 35%, а същите на едро вероятно могат да стигнат и дори 40%. При краставиците цените на дребно са 17% нагоре, докато на едро могат да стигнат 20%.

Топлото време през последните седмици допринесе за задържане на повишението на цените при доматите в ЕС. Цените се понижиха до 1,49 евро/кг, след като в края на миналата година стигнаха 1,69 евро/кг. На годишна база увеличението е 7%.

По данни на Hortidaily в Украйна тази година може да се наблюдава преминаване от производство на оранжерийни краставици към оранжерийни домати, заради по-малката нужда от отопление, независимо че се признава, че краставиците са финансово по-бързооборотни. Германия обмисля да намали до 0% ДДС за плодове и зеленчуци, което се обяснява с желанието да се повиши консумацията им, където страната е на едно от последните места по консумация на човек от населението в ЕС. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук